Boeken

De Kalmthoutse Heide, groots en grenzeloos (2012)
Begin september 2012 is er een nieuw boek verschenen over de Kalmthoutse Heide en het Grenspark.
Auteur is Hedwig Lauriks en fotograaf is Marc Slootmaekers, allebei Kalmthoutenaren.
Marc Slootmaekers, een gerenommeerde natuurfotograaf, brengt het grensoverschrijdend natuurgebied met honderden schitterende foto's in beeld, met aandacht voor al wat er leeft en groeit. Hedwig Lauriks, al meer dan twintig jaar gids in het gebied, vult de natuurbeelden aan met informatie over fauna en flora, het mysterieuze landgoed Mont Noir, het schilderachtige Stappersven, kasteelpark Ravenhof-Moretusbos, enz...
Het boek telt 144 pagina's en is te koop bij De Vroente, Dienst voor Toerisme Kalmthout en Natuurpunt Noorderkempen.
Een bijgesloten wandelkaart van het Grenspark de Zoom - Kalmthoutse Heide, nodigt de lezer uit om er zelf op uit te trekken en het gebied te ontdekken.
ISBN 978-90-5826-863-1
 

Ontdek de Brabantse Wal (2012)
Het boek is geschreven door Willem de Weert, voorzitter van Stichting de Brabantse Wal. Samen met een aantal andere redacteurs maakte hij een prachtig en rijk naslagwerk. Elke bladzijde nodigt je uit om telkens een ander mooi stukje natuur of cultuurhistorie te ontdekken in dit bijzondere gebied op de grens van West-Brabant, Zeeland en Vlaanderen.
384 bladzijden, full-color, meer dan 500 afbeeldingen (foto’s, kaarten, doorsnedes, tekeningen)
Te koop in de plaatselijke boekhandels.
ISBN 978-90-808206-0-9
 
 
Landgoederen in Noord-Brabant. Het lief en leed dat landgoed heet (2012)
Auteur van dit lijvige werk is Thijs Caspers. De prachtige foto’s zijn van Huub Smeding.
Brabants Landschap bracht samen met het Brabants Particulier Grondbezit dit informatief en rijk geïllustreerd boek uit. Ontdek landhuizen en kastelen die als parels verscholen liggen tussen bossen, heiden en vennen. Het landschap wordt in dit boek in zijn landschappelijke en historische context geplaatst. Een aantal landgoederen uit het Grenspark wordt er in beschreven.
500 pagina’s in atlasformaat
Te koop bij de uitgeverij Picture Publishers
ISBN 978-90-73187-76-4

 
Sporen in het Landschap. Vijf eeuwen turfwinning tussen Wuustwezel en Roosendaal (2012)
Het verhaal van vijf eeuwen grootschalige turfgraverij in de streek tussen Wuustwezel en Roosendaal. Het resultaat van deze nijverheid was een cultuurlandschap dat tot op vandaag de wandelaar en fietser kan bekoren. Auteur Karel Leenders en fotograaf Stefan Dewickere leren je te kijken naar dit landschap en onthullen de sporen van het erfgoed dat er in verborgen ligt.
88 pagina’s, te koop bij Dienst voor Toerisme Kalmthout
ISBN 978-90-76099-93-4

Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide (2004)
Het boek is geschreven door natuurgids en heidekenner Hedwig Lauriks. Het is rijkelijk voorzien van foto’s (ruim 100) van de bekende Vlaamse natuurfotograaf Marc Slootmaekers. Kaarten en afbeeldingen ondersteunen de boeiende teksten. In het boek wordt met name aandacht besteed aan beheer en ontwikkeling van grotere en bijzondere terreinen gelegen in het Grenspark. Daarbij krijgen de geologie en de ontstaanswijze, maar ook de afwisseling in landschappen en natuurwaarden en de historie en cultuur een belangrijke plaats. Uiteraard komen ook natuur- en waterbeheer en recreatieve mogelijkheden aan de orde.
Uitverkocht!
ISBN 90 90 182888