Geschiedenis Ravenhof/Moretusbos

Ravenhof

Rijkdom

Het landgoed kent een zeer lange geschiedenis en -afhankelijk van de eigenaars- heette het achtereenvolgens “Steenlant, Crayenhof, Moretushof, Ravenhof, Assumptiehof”.
In de 14e eeuw stond er op deze plaats al een hoeve ‘Steenlant’. Een latere eigenaar trok er rond 1569 een “speelhuys met hofgracht” op, een buitenhuis van aristocratie of rijke burgerij waar men naartoe ging voor jacht en vertier.
Balthazar Moretus, een telg van het steenrijke drukkersgeslacht Plantijn-Moretus uit Antwerpen, kwam in het bezit van het domein in 1679. Jonker Johannes-Josephus Moretus werd eigenaar in 1758.
Het landgoed Ravenhof is een dominant element in Putte, en zeker vroeger moeten de rijkdom, de welstand en de status die het uitstraalde, in schril contrast gestaan hebben met de armoede van het overgrote deel van de bevolking.

Barok

Het was deze arme bevolking die tussen 1760 en 1780 de woeste heidegrond en stuifduinen omtoverden tot een schaduwrijk bos met dreven, hoge zandwallen en heuvels.
Als voorbeeld voor zijn domein nam jonker Moretus de tuinen van het paleis van het Franse Versailles. Hiervoor volgde hij de inzichten en stijl van zijn tijd, de late barok. Het kasteel werd het middelpunt van een stervormig park. Terrassen en hoge wallen boden uitzicht op de omgeving en wie daar boven flaneerde, kon zich ook van ver laten zien.
Vier statige dreven zijn gericht op vier kerken: de kathedraal van Antwerpen en de kerken van Lillo, Berendrecht en Zandvliet. De Huzarenberg (40 m) en de Geldberg boden uitzicht op de omgeving. Op de zichtas tegenover het kasteel kwam de Gloriëtte. Precies om 11u viel de zon loodrecht op het “Elfurendreefje”. Zo wisten de werklieden dat het bijna schafttijd was.
Van op de Huzarenberg zag men bij helder weer het water van de Oosterschelde schitteren. De Geldberg bood een mooi uitzichtpunt over het open landschap. Er wordt verteld dat de jonker zijn rijkdommen verstopte onder de Geldberg, uit schrik dat hij ze zou kwijtspelen aan de soldaten van de Franse revolutie.