Monitoring gladde slangen: het jasje met de zender

Inmiddels zijn de eerste twee slangen ruim anderhalve maand gezenderd. De slang Oscar verblijft nog steeds, plaatsgetrouw als hij is, rond dezelfde plek. Soms ligt hij te zonnen in de vegetatie, maar meestal ligt hij lekker in zijn holletje. Gladde slang Quick had hele andere plannen en is nog een paar dagen rond het water gesignaleerd, maar daarna is het signaal verdwenen. Slangen kunnen goed zwemmen, dus daar maken we ons geen zorgen over, maar hoe lang de zender onder water kan blijven, dat is een andere vraag.
In de tussentijd zijn er ook nieuwe slangen gezenderd. Vrouwtje Evi, en mannetjes Amedee en Koen verblijven alle drie rond dezelfde locatie en lijken niet erg beweeglijk. Evi en Amedee zijn vorig jaar ook op de voet gevolgd en bevinden zich vaak op dezelfde locaties als toen.

Dan is er nog het mannetje Bas. Deze slang is de meest opvallende doordat hij in 11 dagen bijna 500 meter heeft afgelegd en zich vervolgens heeft genesteld in een hoop met gesnipperd hout. In deze hoop is Bas onlangs verveld waarbij na diep graven het vervellingshuidje met de zender is gevonden. Bas waagt zich graag op gevaarlijk terrein. Zo hield hij zich vorig jaar een tijdje schuil onder een ijzeren rijplaat die voor het uitvoeren van natuurherstelwerken in het terrein lag. Vrouwtje Nel is de meest recentelijk gezenderde slang. Ook zij is erg beweeglijk en legde de eerste dag al 60 meter af door een heuvelrijk heidegebied.
De komende weken is het goed opletten of de slangen gaan verkleuren. Dit betekent namelijk dat ze binnen korte tijd hun jasje verruilen voor een nieuwe, en daarmee ook de zender gaan verliezen. Het zal dus spannend zijn wanneer de andere slangen precies gaan vervellen en of we ze nog terugvinden als ze eenmaal verveld zijn.


Het achtergebleven vervellingshuidje met de zender.

Tekst : stagiaire Kirsten - info@grensparkzk.be

Foto's: Grenspark en Kirsten