Boswerkzaamheden Stoppelbergen

Datum: 
vrijdag 21 december 2018

Staatsbosbeheer start binnenkort met werkzaamheden in Stoppelbergen. Het doel van de werkzaamheden is om bomen te verwijderen en daardoor licht en ruimte te maken voor bestaande bomen die dan dikker worden. Ook komt er ruimte voor nieuwe bomen waardoor het bos verjongt. Doordat er meer licht op de bodem komt, krijgen jonge bomen meer kans te ontkiemen, waardoor het bos natuurlijker en gevarieerder wordt. Bos blijft bos.
Het bos is natuurlijk van te voren zorgvuldig door boswachters geïnventariseerd op nesten, mierenhopen en bomen met nestholtes volgens de regels van Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer. Ook tijdens de houtoogst wordt hierop gelet.

De werkzaamheden starten begin januari mits de weersomstandigheden dit toelaten.

De bospaden kunnen tijdens en na de werkzaamheden tijdelijk minder goed begaanbaar zijn door beschadiging door machines en vrachtwagens. Deze paden worden zo snel mogelijk hersteld. De houtoogst duurt naar verwachting vier weken. Werkzaamheden zijn in het bos altijd aangegeven met bordjes en/of linten zodat bezoekers niet verrast worden door de machines.

Hollands hout
Stoppelbergen is een multifunctioneel bos; alles komt er samen. Duurzame houtproductie is naast natuur, recreatie, landschap en cultuurhistorie één van de functies van het bos. Het hout van de omgezaagde bomen wordt, onder het label Hollands hout, gebruikt in bijvoorbeeld de bouw, voor papier of als biomassa. De opbrengsten van het hout komen ten goede aan de Nederlandse natuurgebieden, Staatsbosbeheer gebruikt het weer voor het bekostigen van het beheer.  Staatsbosbeheer zorgt met duurzaam bosbeheer ook voor houtproductie voor toekomstige generaties. Voor meer informatie over Hollands hout:

http://www.hollands-hout.com/

Wilt u op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen?
Volg dan onze weblog: www.boswachtersblog.nl/westbrabant