Dag 2 van Cursus Gastheerschap: op stap in het gebied

Datum: 
dinsdag 20 februari 2018

Op 20 februari is onze tweede cursusdag van de cursus 'Gastheer van het Grenspark' doorgegaan. We namen de 26 enthousiaste recreatie-ondernemers mee op excursie. Na een korte introductie in De Volksabdij en een korte voorstelling door de verschillende beheerders van het Grenspark, mocht iedereen de bus op om een rondrit rond het Grenspark te maken.

Het thema van deze tweede cursusmiddag was beheer in de verschillende gebieden van het Grenspark. De rondrit werd gestart langs Nederlandse zijde en maakten een eerste stop en wandeling naar de Kleine Meer op grondgebied van Natuurmonumenten. Daar kregen we uitleg door Cornelis Simjouw over het herstel van de Kleine Meer en omliggende omgeving. Daarna reden we richting Kortenhoeff waar Albert Goorden van Staatsbosbeheer uitleg gaf over Kortenhoeff en hoe ze vooral werken met begrazing om het gebied te beheren.
Vervolgens staken we de grens over richting Verbindingsstraat waar we zowel uitleg kregen over het Life Helvex project op de Nolse Duinen door René Peeters van Natuurpunt als op de Kalmthoutse Heide door Filip van Boven van het Agentschap voor Natuur en Bos. Ignace Ledegen van het Grenspark vulde nog aan met nuttige informatie over recreatie en beheer in de verschillende gebieden.
Na een wandeling dwars door de Kalmthoutse Heide werd deze geslaagde excursie afgesloten met een borrel in De Volksabdij.

Doel van deze cursus is om recreatieondernemers beter te betrekken bij het gebied en ze ambassadeur van het gebied te maken zodat de opgedane kennis gedeeld kan worden met hun gasten en bezoekers.
De cursus wordt in samenwerking met het IVN gegeven en wordt verspreid over 4 namiddagen. Op de derde cursusmiddag organiseren we een workshop rond arrangementen en storytelling.
Na afloop van de cursus krijgen de ondernemers de titel 'Gastheer van het Grenspark', een certificaat en een gevelbordje en maken ze deel uit van het netwerk 'Gastheer van het Landschap'.