Grondwatermeter van Kortenhoeff en De Vroente

Datum: 
dinsdag 28 februari 2017

Regelmatig wordt de grondwaterstand opgemeten in Kortenhoeff en aan De Vroente. In beide tabellen kan je de evolutie volgen.

Tussen -60 en -160 cm staat de peilbuis in het geel. De waterstand staat laag; in de zomer kan dat gebeuren en vormt dit geen echt probleem. Als dit in de winter gebeurt, dan betekent dat dat het te droog is. Tussen -160 en -200 cm staat de peilbuis in het rood. De toestand wordt kritiek het is te droog. Nog minder dan -200 ...vanaf nu kan de peilhoogte niet meer afgelezen worden. De stand zal vermoedelijk blijven dalen en het wordt dramatisch voor de natuur in het Grenspark.

Eigenaardig zult u zeggen als u ziet dat de grondwaterstand soms enorm verschilt tussen Kortenhoeff en De Vroente. Maar het geeft de complexiteit weer van het grondwaterniveau.

Op Kortenhoeff staat de grondwatermeter geplaatst in een zandbodem. Het grondwater zakt dus snel weg en juist daarom geeft deze meter een lage stand aan.

Aan De Vroente is de grondwatermeter geplaatst op een leemlaagje. Op dat leemlaagje blijft het grondwater langer staan en zakt het maar zeer traag weg naar de diepere grondwatertafel. Vandaar dat deze meter soms een ander peil aangeeft.

Meer informatie over water en grondwaterstanden vindt je op de website Water en Land Online of bij het Waterschap Brabantse Delta.