Het Grenspark telt 26 nieuwe gastheren en –vrouwen!

Datum: 
donderdag 22 maart 2018

Afgelopen dinsdag ontvingen 26 recreatieondernemers uit Nederland en Vlaanderen hun certificaat. Vanaf nu mogen zij zich officieel gastheer of -vrouw van het Grenspark noemen.
 
Cursus
De afgelopen maanden organiseerde het Grenspark in samenwerking met IVN Natuureducatie een nieuwe cursus “Gastheer van het Grenspark”.  De laatste keer gebeurde dat in 2011 en toen deden 13 ondernemingen. Nu was de cursus binnen een week volzet met maar liefst 26 deelnemers afkomstig van 19 recreatieondernemingen.  De verdeling Nederlands/Vlaamse deelnemers was daarbij 50/50 en daarmee ook letterlijk een grensoverschrijdende kennismaking. In 4 dagdelen hebben de deelnemers, behalve elkaar, ook en vooral het Grenspark leren kennen,  in alle ins en outs: over het ontstaan van het gebied, de natuur, de cultuurhistorie en de recreatiemogelijkheden.

Dinsdag 20 maart hebben alle deelnemers hun certificaat ontvangen uit handen van de vice voorzitter van het Grenspark dhr. Lukas Jacobs en schepen van toerisme Kalmthout mw. Sandra Hoppenbrouwers. Weldra ontvangen ze ook het gevelbordje ‘Gastheer van het Grenspark’ dat ze trots aan de gevel van hun zaak mogen bevestigen!
 
Doel
Doel van deze cursus was om recreatieondernemers beter te betrekken bij het gebied en ze ambassadeur van het gebied te maken zodat de opgedane kennis gedeeld kan worden met hun gasten en bezoekers.

Netwerk
Het netwerk van gastheren van het Grenspark telt nu zo’n 27 ondernemingen. Deze gastheren kunnen de bezoekers en ook de bewoners van het gebied van alles vertellen over de natuurgebieden, cultuurhistorie, streekproducten en de mogelijkheden van natuurrecreatie. Met deze kennis en ervaring verrassen zij de bezoekers met interessante weetjes en te bezoeken plekken. Bovendien zorgde de cursus ervoor dat de ondernemers elkaar nu beter kennen en elkaar ook weten te vinden.
 
Arrangementen
Een vast onderdeel van de cursus is het nadenken over gezamenlijke arrangementen, om zodoende het Grenspark nog aantrekkelijker en beleefbaarder te maken. Het borrelt van nieuwe ideeën bij de kandidaten.
 
Partners
IVN Natuureducatie organiseerde de cursus ‘Gastheerschap van het Grenspark’ namens en met Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide in samenwerking met de diverse partners in het gebied.
 
 
 
De nieuwe Gastheren van het Grenspark zijn:
Vanuit Woensdrecht: B&B Ouwerveldezicht, Athena Naturisme, Kampeerboerderij De Boskeelen, Hotel/Restaurant De Volksabdij, Boerderijcamping De Meet, Camping B&B en geitenboerderij Costa Kabrita, Schoonheidssalon Lia van der Poel, Fun4Family Fietsverhuur, Recreatiecentrum Hazeduinen.
 
Vanuit Kalmthout; B&B Silencio, Vakantiehuis De Zandloper, Vakantiehuis De Greefshoeve, De Piknikfabrik en Bosbar, Hotel Jerom, B&B van Osselaer.
 
Vanuit Essen: B&B Quarantaine, Taverne en Tennis T&T, Theetuin Het seizoen en Natuurvriendenhuis De Berk.
 
Allemaal enthousiaste ondernemers die met plezier het Grenspark-verhaal aan hun klanten kunnen en zullen doorvertellen.
 
 
Quotes deelnemers:
Koen Van der Straeten (De Greefshoeve): “Als uitbater van een vakantiewoning leek het mij vanzelfsprekend deel te nemen aan de cursus. Het biedt een meerwaarde als je de bezoekers net dat ietsje meer info kan verschaffen over het prachtige gebied waarin wij mogen wonen. Ook de structuren, het ontstaan en hoe we dat unieke landschap kunnen bewaren zijn mij nu veel duidelijker.”
“Zeker zo belangrijk is dat je op die vierdaagse andere ondernemers ontmoet. Als de verschillende activiteiten elkaar kunnen ondersteunen, maken we ons gebied tot een aantrekkelijke trekpleister. Ik hoop in de toekomst op geregelde tijdstippen nog samen te komen, zodat we onze activiteiten grensoverschrijdend kunnen. Net als het natuurgebied ons dat voordoet.”  
 
Kato Cleiren (Hotel Jerom):  “Ik nam vooral deel om onze toekomstige gasten extra informatie en weetjes te kunnen geven over het natuurgebied. Zo ben je pas echt gastvrouw en gastheer van het gebied dat aan onze voordeur begint. Ik vind bijvoorbeeld het Helvex-project zéér interessant. Nu lijkt het dat alle bomen gekapt worden. Maar het idee dat er terug duinen in de heide komen, vind ik fantastisch. Ook het feit dat er gewerkt word met schapen en runderen om te begrazen om de heide in balans te houden, is fascinerend. Die lopen er niet zomaar wat te grazen maar de herder stuurt ze zodat ze de juiste gewassen eten op het juiste moment. Erg boeiend.”