Natuurpunt bouwt landschapstoren met uitzicht over herstelde Kalmthoutse heide

Datum: 
dinsdag 8 januari 2019

Natuurpunt bouwt, met steun van het Europese project LIFE Helvex, een landschapstoren aan de rand van het Stappersven, een onderdeel van de Kalmthoutse heide. Dankzij de 11 meter hoge uitkijktoren zullen de vele recreanten het grootste heidegebied van Vlaanderen op een unieke manier kunnen ontdekken.
Op 8 januari werd de eerste spadesteek gegeven door Natuurpunt, de burgemeester van Kalmthout, de aannemer en de nieuwe coördinator van het Grenspark.

De toren zal bestaan uit gestapelde bakstenen: een verwijzing naar de oude turfwinning in het gebied en hij zal een uniek uitzicht geven over het landschap - tot aan het kerngebied van de Kalmthoutse heide. Dat landschap heeft Natuurpunt de voorbije jaren ingrijpend hersteld in het kader van LIFE Helvex. Zo werd een donker dennenbos omgevormd naar een open boomheide met karakterdennen en eiken. Zeldzame soorten als de nachtzwaluw, levendbare hagedis en het groentje (een vlinder) profiteren van die werken.

Voor mindervaliden zal er een rechtstreeks plankenpad komen vanaf de Verbindingsstraat naar de toren. De gelijkvloerse verdieping zal hoger liggen dan het maaiveld zodat daar ook een (beperkt) uitzichtpunt gecreëerd wordt.
Voor de toren werkt Natuurpunt samen met aannemer Jos Dejongh uit Kalmthout en het architectenbureau Komaan!Architecten uit Antwerpen.
De kapwerken ten noorden van parking zuid zijn ondertussen afgerond en het takhout ligt klaar om verhakseld te worden. In het gebied zal de komende maanden nog 2,5 ha geplagd worden (grondlaag wordt afgegraven) in functie van heidesoorten.

 

Meer info: Stein Temmerman, consulent natuurbeleving, 0499 75 23 84, stein.temmerman@natuurpunt.be