Nieuw: Wandelpad Kikker door waterbeschermingsgebied Ossendrecht

Datum: 
maandag 24 april 2017

Het Grenspark de Zoom-Kalmthoutse Heide heeft een nieuwe wandeling: ‘Kikker’. In bijna zes kilometer voert het pad langs vennen, bos, heide en cultuurlandschap. Met wat geluk komt u onderweg een schaapskudde of ree tegen. Of u hoort een concert van de vele zangvogels. Elk seizoen kent zijn eigen aanblik. En overal komt u water tegen. Via beekjes, in vennen en grondwaterbronnen.
Het nieuwe wandelpad loopt dwars door het grondwaterbeschermings- en waterwingebied van Evides Waterbedrijf. Het loopt langs vele herstelde vennen en een opnieuw ingericht natuurgebied. Natuurprojecten die de lokale en provinciale overheden, waterbedrijf, waterbeheerders, natuurorganisaties uitvoerden. Aanschouw met eigen ogen hoe de natuur ontwikkelt en tot bloei komt.

Route
Het nieuwe pad ‘Kikker’ ligt in Ossendrecht. Er zijn twee startpunten: aan de Schapendreef bij het informatiepaneel van Evides en bij Natuurpoort Volksabdij (Putseweg/Onze Lieve Vrouwe ter Duinenlaan - met ruime parkeergelegenheid).
Volg de paaltjes met het kikkersymbool; u komt dan langs elf grote en kleine vennen, waaronder het Vergeten Ven, Driebloksven en Oude Wasseven. Afhankelijk van neerslag en jaargetijde zijn deze al dan niet flink gevuld.

Divers landschap
Verderop zijn het Moseven en Bovenven te bewonderen vanaf een uitzichtspunt. In het Wasseven is het - voor wie een vergunning van Visvereniging het Spanjooltje bezit - mogelijk om te vissen. Kinderen kunnen zich uitleven op het speelveld in de buurt.
Door enige hoogteverschillen overbrugt u tijdens de route soms zeer smalle, spannende paden door bos en heideveld. “Met een beetje geluk deelt u het pad met een ree," weet terreinbeheerder Jos van Evides uit eigen ervaring. "Die zijn hier volop aanwezig." De hond aangelijnd houden is dan ook een vereiste.

Bron voor drinkwater
Een groot gedeelte van dit gebied is in eigendom van Evides voor waterwinning, met een drinkwaterzuiveringslocatie aan de Schapendreef. Het diepe grondwater is de bron voor het maken drinkwater voor inwoners van de Brabantse Wal.
Jos: “Afhankelijk van het seizoen en tijdstip van de dag geven de vele aanwezige vogels een prachtig concert. Naast de zangvogels zijn ook de roffelende spechten en roepende bos uilen te horen. Bent u wat aan de late kant (wel voor zonsondergang!), dan is op de open stukken in het gebied het typische ratelende geluid van de nachtzwaluw te horen.”

Oversteek
Na enige kilometers steekt u bij de enclave Jagersrust het beekje de Heiloop over en kijkt u uit op het Moerven. Bij de westelijk gelegen oversteek op de Onze Lieve Vrouwe ter Duinenlaan is te zien hoe de Heiloop diep gelegen in het bos zijn weg zoekt richting de polders van Ossendrecht. De beek is lang geleden met mensenhanden gegraven om de laag gelegen gebieden tussen de hoge zandruggen te ontwateren en geschikt te maken voor de landbouw. “Regelmatig is langs deze beek het prachtig blauw-oranjekleurige ijsvogeltje te bewonderen”, weet Jos.

Heidevelden
“Ook komt u langs heidevelden. Deze zijn onlangs ‘geplagd’: de bovenste laag en dichte begroeiing zijn weggehaald voor meer licht en ruimte voor kwetsbare natuur. De ongerepte omgeving rond de vennen is vooral in augustus – wanneer de heide bloeit – reden genoeg om hier te komen wandelen. Zeker als over een aantal jaren dit gebied zich nog meer ontwikkeld heeft.” Een aantal keren per jaar bestaat de kans dat u een schaapskudde tegenkomt. Zij begrazen de heide en de omgeving van de vennen om de plekken open te houden.
Al met al een reden om deze wandeling meerdere keren per jaar te lopen! En na te genieten op een terras.


Deze wandeling kwam tot stand in samenwerking met: Grenspark de Zoom-Kalmthoutse Heide,  Evides Waterbedrijf, Vereniging Natuurmonumenten, Abdij O.L.V. Ter Duinen, Gemeente Woensdrecht, Bosgroep Zuid Nederland, Provincie Noord-Brabant