Paddentrek

Datum: 
maandag 27 februari 2017

Jaarlijks worden de amfibieën in de Kalmthoutse heide gewekt door hun biologische klok. Bij de eerste nachtelijke temperaturen boven 5°C gepaard met wat regen ontwaken de kikkers, padden en salamanders uit een diepe winterslaap. Dan hebben deze amfibieën één doel: eitjes leggen in een zuiver ven, gracht of vijver. En nu is het zo ver, de padden ontwaken als eersten.
 
Op hun tocht moeten de dieren vaak het verkeer op de verharde wegen trotseren, wat voor velen onder hen de dood betekent. Uit het onderzoek ‘Dieren onder de Wielen’ blijkt dat de Verbindingsstraat tot één van de knelpunten behoort. De weg loopt dwars door het Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide, maar is enkel toegankelijk voor vergunninghouders.
 
Om het aantal amfibieënslachtoffers te beperken, wordt daarom aan de vergunninghouders gevraagd om tijdens deze gevoelige periodes de Verbindingsstraat zoveel mogelijk te mijden. Tijdens de gevoelige periode worden er waarschuwingsborden geplaatst. Gelieve gedurende deze periode de omweg te maken. De paar minuten extra kunnen heel wat dierenlevens redden! Als je toch door de Verbindingsstraat rijdt, gelieve je snelheid dan te beperken tot 30 km.
 
Meer info: 03 620 22 64 - duurzaamheid@kalmthout.be