Schrijfwedstrijd

De inzendingen zijn gesloten. U kan geen nieuwe gedichten meer bezorgen voor de wedstrijd.
De winnaars worden bekend gemaakt op de stiltedag van 27 oktober 2019.

Poëziewedstrijd Stiltegebied Grenspark Kalmthoutse Heide

Wie het Grenspark Kalmthoutse Heide al heeft bezocht, herkent het: het gevoel van rust dat je langzaam doordringt naarmate je dieper in het gebied komt. De openheid en de uitzonderlijke natuurpracht trekken veel mensen aan. Midden in het gebied valt ook de stilte op. Het is een kwaliteit die weinig benoemd wordt, maar onmiskenbaar aanwezig is. In onze stedelijke omgevingen wordt het ook steeds zeldzamer en dus waardevoller.

Creatieve schrijvers worden door het Grenspark Kalmthoutse Heide uitgedaagd om in een gedicht weer te geven hoe zij de stilte in combinatie met de natuur beleven. De winnaar wordt bekendgemaakt op de Stiltedag van 27 oktober 2019. De winnaar wordt bepaald door de jury, gevormd door Frank Focketyn (acteur), Jorunn Bauweraerts (Laïs), André De Nys (kunstenaar in woord en beeld) en Paul Asselbergs (columnist/taalkunstenaar).

Frank Focketyn daagt je uit - Hoe verwoord jij de Stilte in het Grenspark Kalmthoutse Heide?
 

Jorunn Bauweraerts daagt je uit - Waarin hoor jij de Stilte in Grenspark Kalmthoutse Heide?

Grenspark Kalmthoutse Heide is sinds 2016 officieel stiltegebied. Daarvoor zijn doorheen het gebied geluidsmetingen uitgevoerd. Grenspark Kalmthoutse Heide is één van de oudste en grootste natuurreservaten in de Lage Landen. Grenspark Kalmthoutse Heide kreeg de hoogst mogelijke score ; drie sterren in de categorie Landelijk Stiltegebied. Men mag spreken van een gebied met een uitzonderlijk, kwaliteitsvol akoestisch karakter.

EEN STILTEGEBIED …  wat is dat dan ?

De stilte in een stiltegebied is geen synoniem voor afwezigheid van geluid, maar wel voor de afwezigheid van omgevingsvreemde, storende geluiden.
Het ritselen van de wind in de bomen, de zang van vogels, de onbevangen vreugdekreten van een spelend kind, gekwaak in de kikkerpoel …  het zijn natuurlijke geluiden die perfect passen in een stiltegebied.

De opdracht naar de schrijvers :  “Breng jouw beleving van natuur en stilte in het stiltegebied Grenspark Kalmthoutse Heide onder woorden“
Discipline: poëzie
Uiterste datum voor inzending : 15 augustus 2019 via info@grenspark.be
KLIK HIER VOOR HET VOLLEDIGE REGLEMENT

Stiltedag op 27 oktober met poëzietentoonstelling van 10 laureaten en bekendmaking winnaars

Locatie: De Volksabdij - Onze Lieve Vrouw ter Duinenlaan 199 - Ossendrecht (NL)