Vlinder: Pad voor blinden en slechtzienden

Zondag 21 oktober 2018 is op de Kalmthoutse Heide een speciaal aangelegd pad voor blinden en slechtzienden geopend. Het pad is drie kilometer lang en loopt door een gevarieerd landschap. Natuurlijke vegetatie, boomstammen uit het gebied, en waar nodig boorden en gootjes, vormen de leidraad op dit traject. Het onthaal en de start van de wandeling bevindt zich aan De Vroente, Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu van het Departement Omgeving en bezoekerscentrum van het Grenspark Kalmthoutse Heide. Een speciale app en infopunten geven de wandelaar aanwijzingen over het traject.

Het ‘blindenpad’ is een initiatief van Eddy Van Oers, zelf slechtziend en onthaalmedewerker in De Vroente. De aanleg van het pad was mogelijk door de nauwe samenwerking tussen het Departement Omgeving,  de gemeente Kalmthout en het Agentschap voor Natuur en Bos. Het bestaande Vlinderpad werd uitgebreid en speciaal ingericht voor blinde en slechtziende wandelaars.

Natuurlijke materialen

De aanleg van het pad gebeurde vooral met natuurlijke materialen en een minimum aan technische ingrepen om het natuurlijke karakter te bewaren. De wandelaar maakt kennis met bossen, heidevlakten en een ven. Voor die wandeling is een app ontwikkeld die de wandelaar aanwijzingen geeft over het wandeltraject, maar ook informatie over de natuur op de Kalmthoutse Heide.

Het pad is volledig ingericht voor mensen met een visuele beperking. De blinde of slechtziende wandelaar kan het pad zoveel als mogelijk zelfstandig bewandelen. Langs het pad zijn zeven infopunten voorzien. Bij elk infopunt zijn weetjes over de natuur verzameld die de wandelaar kan voelen. “Er bestaan nog aangepaste paden in Vlaanderen voor blinden en slechtziende wandelaars, maar de uitwerking van dit pad is uniek in zijn soort”, zegt ervaringsdeskundige Eddy Van Oers. “Het karakter van het oorspronkelijke pad is volledig behouden. Er zijn geen verhardingen of niet natuurlijke boorden gebruikt, op enkele cruciale punten na.”

Educatief programma De Vroente

Het educatief centrum De Vroente voorziet ook begeleide wandelingen met meer informatie en aangepast materiaal. De wandelaar maakt kennis met de typische landschappen van een heidegebied. In De Vroente kan de bezoeker ook voelen en ruiken aan kruidenbakken en kennismaken met enkele opgezette dieren. Op die manier biedt De Vroente een dagvullend educatief programma aan voor scholen en groepen.