Wissels nr. 51, april 2013 - eerste digitale versie

Welkom bij de eerste digitale nieuwsbrief van het Grenspark!
Blauwborst

Het is lente! De natuur ontwaakt uit een lange winterslaap en krijgt opnieuw kleur, de vogels zingen vrolijk, alles kleurt stilaan weer groen. Hoog tijd voor nieuws vanuit het Grenspark, want de natuur mag dan geslapen hebben, de mensen in en rondom het Grenspark zeker niet.

Veel leesplezier!


Nieuws uit het gebied

Winterbeheer door het beheerteam van Natuurpunt Noorderkempen

De vrijwilligers van het beheerteam van het Stappersven, aangevuld met heel wat helpende handen, zijn in de winter 2012/2013 bezig met bosherstel aan de Boterbergen. Bosherstel in het Stappersven betekent meestal exotenverwijdering (Amerikaanse vogelkers en rododendron) en omvorming van aangeplante cultuurbossen, meestal van grove den, naar spontane boscomplexen.

LEES MEER>>>


Gitok-jongeren helpen de natuur rondom het Stappersven

Op 7 maart jl. kreeg het beheerteam Stappersven van Natuurpunt  hulp van een groep jongeren van de technische en beroepsschool Gitok uit Kalmthout om het heideveldje ten zuiden van het Stappersven vrij te maken van vliegdennen. Deze werken kaderen in het heideherstel op de overgang van droge naar vochtige heide, vooral in het belang van het zeldzaam vlindertje Heideblauwtje.

LEES MEER>>>


Heidebrand op militair oefenterrein in Ossendrecht

Op donderdag 21 februari jl. heeft er een heidebrand plaatsgevonden op de hei van Klapwijk, gelegen in het militair oefenterrein van Ossendrecht op het gedeelte van Natuurmonumenten.

LEES MEER>>>


Uitgevoerde werken door Natuurmonumenten

De beheerder van Natuurmonumenten heeft de afgelopen maanden ook niet stilgezeten. In de wintermaanden werden verschillende dunningen uitgevoerd in het Grenspark.

LEES MEER>>>


Aanduiden van dunningen door het Agentschap voor Natuur en Bos
 
In het Grenspark zijn door de boswachters van het Agentschap voor Natuur en Bos deze winter in verschillende domeinen bomen gemerkt. In Nederland spreekt men van “blessen”. De domeinen waar deze winter “gehamerd” is zijn Ravenhof te Stabroek en Keutelheide te Berendrecht (zowel op de terreinen van het ANB als van Waterlink). In Ravenhof is +/- 11 ha aangeduid, voor Keutelheide gaat dit over +/- 36 ha.

LEES MEER>>>


Staatsbosbeheer werkt aan het bos van de toekomst

Wie een bezoek brengt aan de Staartse Heide kan het bijna niet ontgaan: Er zijn open plekken gemaakt in het bos. Staatsbosbeheer is in november 2012 met dit werk begonnen en het is onlangs afgerond. In de vorige Wissels schreven we al over de redenen voor het uitvoeren van deze werkzaamheden: ervoor zorgen dat generaties na ons ook hout kunnen blijven gebruiken uit Nederlandse bossen, door het bos nu te verjongen.
Bijkomend voordeel is dat de nachtzwaluw en boomleeuwerik hier ook van profiteren. De werkzaamheden passen in het beleidsplan van het Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide.

LEES MEER>>>


De schaapsherder aan het werk

Bij een bezoek aan Kortenhoeff of de Staartse Heide kunt u vanaf eind mei een schaapskudde met herder tegenkomen. Door de week trekt de herder regelmatig met de schapen en honden kriskras door het gebied. Een mooi tafereel om te zien en zeer kenmerkend voor dit open landschap.

LEES MEER>>>


Kom, kom … Oekedoelekes kom!

Op 6 februari en 6 maart gingen de Donderbolken (kinderen van 11-12 jaar) van de Libelhamelclub (natuurclub voor kinderen) daadwerkelijk meehelpen aan het beheer van hun geliefde Kalmthoutse Heide. Met de lente in het verschiet, wilden ze de rugstreeppad een handje helpen.

LEES MEER>>>


Recreatienieuws

Uniek natuurkamp voor jongeren! Schrijf je nu in!

Ben je tussen 13 en 17 jaar en hou je van de natuur? Dan is het Junior Ranger Kamp van het Grenspark echt iets voor jou deze zomer! Een superleuk, avontuurlijk én leerrijk kamp voor wie graag in de natuur bezig is. Van 19 tot en met 24 augustus 2013.

LEES MEER>>>


Kruip in de huid van een konijn.

Nieuw wandel- en natuurbeleefpad vanaf eind april 2013!
Eind april 2013 wordt er door Natuurmonumenten een nieuwe kinderleerroute ‘konijn’ aangelegd in het Grenspark. De route start bij de recreatie- en werkschuur in Ossendrecht en loopt langs het Kleine Meer.

LEES MEER>>>


Grenspark-gastheren wandelen nieuwe route konijn

De jaarlijkse bijeenkomst van de gastheren van het Grenspark, op 23 april jl. was een mooie gelegenheid om de gloednieuwe route konijn eens te wandelen.

LEES MEER>>>


De natuur in met de virtuele boswachter

De wandelroute Mier in het Grenspark is één van de wandelroutes die is opgenomen in de onlangs gelanceerde routeapp van Natuurmonumenten. Het is eenunieke app voor iPhoneen Android-telefoons, met een ruime keuze aan  wandel-, fiets- en kanoroutes door heel Nederland.

LEES MEER>>>


Verdwaald in het Grenspark

Verdwalen in het Grenspark, kan dit? Blijkbaar wel. De boswachter van Natuurmonumenten vertelt u het verhaal.

LEES MEER>>>


Organisatienieuws

Grenspark toast op het nieuwe jaar en op 20 jaar grenzeloze samenwerking

Op 24 januari jl. vond de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van het Grenspark plaats. Medewerkers, bestuurders, beheerders en vrijwilligers dronken samen een glas op het 20-jarige bestaan van de Bijzondere Commissie van het Grenspark.

LEES MEER>>>


Risico Indexkaart Natuurbranden

Met de grote brand van 2011 nog in het geheugen en de nieuwe melding van begin februari over een brandje aan Nederlandse zijde is er al heel wat ondernomen. Brandweer en beheerders hebben namelijk  een knelpuntenanalyse gemaakt. Het resultaat hiervan is een Risico Indexkaart Natuurbranden (RIN).

LEES MEER>>>


Samenwerken aan een nieuw Beleidsplan voor het Grenspark

Het huidige Beleidsplan raakt verouderd. Niet verwonderlijk, want dit plan bestaat volgend jaar 15 jaar. Het is dus hoog tijd voor een nieuw plan, gebaseerd op vernieuwende inzichten, met een vernieuwd elan. Ook de gronden (in Stabroek en Woensdrecht) die in 2011, met de verruiming van het Grenspark naar 6.000 ha en daarmee ook opgenomen zijn in onze robuuste natuur, krijgen hierin een plekje.

LEES MEER>>>


Hoe verder met het Grenspark?

Het is al eerder in de Wissels aan de orde gekomen: de toekomst van het Grenspark de Zoom – Kalmthoutse Heide. Op het moment van het voorbereiden van dit nummer kwam er duidelijkheid over de financiële bijdrage van de provincie Noord-Brabant voor het lopende jaar 2013.

LEES MEER>>>


Grenspark ook te vinden op facebook!

Het Grenspark heeft ook een eigen facebook-pagina.
Neem gerust eens een kijkje!

Facebook-pagina Grenspark


Activiteiten in het Grenspark

In het Grenspark kan je aan heel veel activiteiten deelnemen.
Voor de volledige agenda en alle actuele activiteiten klik hier:  AGENDA


We zijn erg benieuwd naar wat u van de eerste digitale WISSELS vindt! Laat het weten door te mailen naar m.wyckmans@grensparkzk.be.