Wissels nr. 57, juli 2014 - digitale versie

Welkom bij de digitale nieuwsbrief van Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide!
Via deze nieuwsbrief willen we u graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen in en rond het Grenspark. Op deze manier blijft u goed geïnformeerd. In deze zomereditie kan u meer lezen over ons goedgekeurde LIFE+ project HELVEX, over de zeldzame veenmol, de vakantiewerkers die aan de slag gaan en nog veel meer.

Veel leesplezier!


Nieuws uit het gebied

Grenspark haalt voor de tweede keer een LIFE-project binnen
Samen met de partners aan beide landsgrenzen, Natuurmonumenten, Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur & Bos, haalt het Grenspark Europese subsidie binnen voor een grootschalig natuurproject via het LIFE+ programma, het Europese fonds voor natuur- en milieuprojecten. Ook de provincie Noord-Brabant stapt mee in het project als co-financierder.

LEES MEER >>>


Waarneming veenmol rondom de Kleine Meer
Monitorders van het Grenspark doen soms onverwachte ontdekkingen tijdens hun rondes. Zo stuitten begin mei 2 monitorders, Ruben en Bart Foquet, op een veenmol tijdens hun zoektocht naar sprinkhanen. Voor het Grenspark waren nog maar enkele oudere waarnemingen bekend voor deze soort.

LEES MEER >>>


Vakantiewerkers van start in juli
Gedurende heel de maand juli gaan vakantiewerkers van start om Amerikaanse vogelkers te bestrijden in het Grenspark. De stukken die worden aangepakt liggen in het voormalig LIFE- HELA projectgebied. Het gaat om nazorg van vogelkersbestrijding, zowel op het landgoed Putse Moer als op eigendom van Natuurmonumenten. Door een goede nabehandeling wordt vermeden dat de jonge opslag terug zou gaan woekeren.


Bomenkap en verjonging Moretusbos in 2015

Blauwe en rode stippen
De komende weken blest (merkt) Staatsbosbeheer bomen in het Moretusbos. Toekomstbomen krijgen blauwe stippen. Deze bomen zijn belangrijk vanwege de natuurwaarde, landschappelijke waarde of economische waarde. Om deze toekomstbomen groeiruimte te geven worden sommige (concurrerende) bomen geoogst. Deze krijgen rode stippen.

LEES MEER >>>


Kleine heidebrand snel onder controle

Op vrijdagmiddag 28 juni merkte een wandelaar ter hoogte van parking Zuid een beginnende heidebrand op en verwittigde de hulpdiensten. Het Kalmthoutse brandweerkorps rukte meteen uit en vroeg onmiddellijk versterking van het korps van Essen. Door de snelle inzet kon erger voorkomen worden, waarbij een gloednieuwe bosbrandwagen en de ondersteunde technologie zijn nut meer dan bewees. Gelukkig werd slechts 150 m² getroffen. Na een klein uurtje was alles onder controle en konden de brandweermannen naar de kazerne terugkeren. 

Info: Cerys Meredith, noodplanning Kalmthout, 0472 43 88 22.


Recreatienieuws

Libelhamelclub: dé ultieme natuurclub!
Ben jij ook zo gefascineerd door alles wat leeft in bos en hei? Trek jij er graag op uit, samen met leeftijdgenootjes? Wil jij al spelend de natuur leren kennen? Kom dan naar de Libelhamelclub!  Met een splinternieuw programma vliegen we  er weer stevig in van september 2014 tot juni 2015!

LEES MEER >>>


Organisatienieuws

Nieuwe Beleidsplan voor het Grenspark vastgesteld
Het Grenspark beleefde een historisch moment op 22 mei 2014: het 2e Beleidsplan Beheer en Inrichting 2014 – 2029 werd door de Bijzondere Commissie vastgesteld. Hiermee ligt de toekomstvisie voor het Grenspark voor de komende 15 jaar vast.
De laatste puntjes worden nu nog op de i gezet, maar binnenkort zal een korte inhoud van het plan kunnen worden gedownload via deze website.


Grenspark ook te vinden op facebook!

Het Grenspark heeft ook een eigen facebook-pagina.
Neem gerust eens een kijkje!

Facebook-pagina Grenspark


Activiteiten in het Grenspark

In het Grenspark kan je aan heel veel activiteiten deelnemen.
Voor de volledige agenda en alle actuele activiteiten klik hier:  AGENDA


We zijn erg benieuwd naar wat u van deze digitale WISSELS vindt! Laat het ons weten door te mailen naar m.wyckmans@grensparkzk.be.


Een nieuwsbrief gemist? Kijk op 'Wissels - nieuwsbrief' voor alle voorafgaande uitgaven.