Wissels nr. 59, maart 2015 - digitale versie

Welkom bij de digitale nieuwsbrief van Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide!
Via deze nieuwsbrief willen we u graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen in en rond het Grenspark. Op deze manier blijft u goed geïnformeerd. Er beweegt veel in het Grenspark, dat kan u in deze editie lezen, o.a. de ontwikkelingen van het HELVEX LIFE – project, amfibieën op trektocht, vrijwillige brandtorenwachters, herintroductie van de jeneverbes en nog veel meer...

Veel leesplezier!


Nieuws over het HELVEX LIFE - project

Informatieavond voor geïnteresseerden en omwonenden
Op donderdag 15 januari 2015 vond de informatieavond plaats over het HELVEX LIFE-project voor het grote publiek. Een kleine veertig geïnteresseerden kwamen luisteren naar de uitleg over de voortgang van het HELVEX project. Het publiek bestond uit omwonenden, natuurgidsen en andere geïnteresseerden...
LEES MEER >>>

Exotenbestrijding op kruissnelheid
Vanaf januari is Natuurpunt, in het kader van het HELVEX LIFE - project, gestart met de bestrijding van Amerikaanse vogelkers in de Boterbergen. Dit is noodzakelijk, omdat de Amerikaanse vogelkers een uitheemse soort is die geen waarde heeft voor onze inheemse fauna en flora.
LEES MEER >>>

Eerste fase landduinherstel Nolse Duinen
Komende zomer start de eerste fase van het landduinherstel in de Nolse duinen in het kader van het HELVEX LIFE - project. Op het digitaal hoogtemodel kan men nog mooi de landduinen zien liggen die momenteel bedekt zijn met naaldhout.
LEES MEER >>>

Stuifzandexpert op bezoek
Op 10 maart jl. is de Nederlandse stuifzandexpert Michel Riksen naar het Grenspark gekomen om advies te geven bij het herstel van de Nolse duinen. Alle partners van het HELVEX LIFE - project waren in groten getale op deze dag aanwezig.
LEES MEER >>>


Nieuws uit het gebied

Verbindingsstraat knelpunt voor amfibieëntrek
Begin maart 2015 was het weer zo ver. De biologische klok van onze inheemse amfibieën heeft hen gewekt. Bij de eerste nachtelijke temperaturen boven 5°C, gepaard gaande met wat regen, ontwaken de kikkers, padden en salamanders uit een diepe winterslaap. Dan hebben ze maar één doel: eitjes leggen in een zuiver ven, gracht of vijver.
LEES MEER >>>

Vrijwillige brandtorenwachters Kalmthoutse Heide gezocht ... en gevonden!
In december vorig jaar lanceerde het Agentschap Natuur en Bos samen met de brandweer en de gemeente Kalmthout een oproep voor vrijwilligers als brandtorenwacht op de brandtoren in de Kalmthoutse Heide.
LEES MEER >>>

Stilteonderzoek in de Kalmthoutse Heide
De Provincie Antwerpen zal starten met een stilteonderzoek in de Kalmthoutse heide. Afhankelijk van de resultaten kan dit leiden tot een stiltelabel. Met zo’n label geven beheerders en overheden rond de Kalmthoutse heide aan dat ze deze unieke plaats ook rustig en stil willen houden.
LEES MEER >>>

Monitoringseizoen 2015 gaat van start
Nu de winter weer achter de rug is, de lentezon schijnt en de vroegste vogels gearriveerd zijn, gaat ook het monitoringsseizoen weer van start. De komende maanden trekken de Grenspark-vrijwilligers er weer op uit om de waterstanden op te meten, vlinders langs vastgelegde routes te tellen, de bebording te controleren, slangen te individualiseren, …
LEES MEER >>>

Minder vuilnisbakken in Kalmthoutse Heide
Eind vorig jaar zijn de meeste vuilnisbakken in het midden van het natuurgebied weggehaald. Afval hoort niet thuis in de natuur. Recreanten worden dus, zoals in de meeste natuurgebieden, gevraagd hun afval mee terug naar huis te nemen of in een vuilnisbak aan de parking te deponeren.
LEES MEER >>>

Exotenbestrijding in de Staartse Heide
Staatsbosbeheer heeft afgelopen najaar niet alleen de Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina) bestreden, maar ook de Pontische rododendron (Rhododendron ponticum) in de bossen bij de Staartse Heide. Van de Amerikaanse vogelkers is bekend dat deze na een dunning of bosverjonging explosief kan opkomen.
LEES MEER >>>

Herintroductie Jeneverbes in het Grenspark
De jeneverbes (Juniperus Communis) kwam in het verre verleden algemeen voor in deze streek. De resterende populatie in het Grenspark bestond momenteel enkel uit een beperkt aantal individuen van het mannelijke geslacht. De nog aanwezige populaties in Vlaanderen dreigen op middellange termijn verder in aantal af te nemen.
LEES MEER >>>


Recreatienieuws

Uniek natuurkamp voor jongeren: nu inschrijven!
Ben je tussen 13 en 17 jaar en houd je van de natuur? Dan is het Junior Ranger kamp van het Grenspark echt iets voor jou deze zomer! Een superleuk, avontuurlijk en leerrijk kamp voor wie graag in de natuur bezig is. Het Junior Ranger Kamp wordt jaarlijks op initiatief van het Grenspark georganiseerd, dit jaar al voor de 10de maal.
LEES MEER >>>

Leer overleven tijdens de Wilde Buiten Dag in Ossendrecht
Natuurmonumenten organiseert ook dit jaar weer, samen met Raaf GPS en IVN Groene Zoom, op zondag 19 april de Wilde Buiten Dag ‘Leer Overleven’ in het natuurgebied Kleine Meer te Ossendrecht. Tijdens deze Wilde Buiten Dag leren kinderen én hun ouders alles wat je moet weten om in de natuur te kunnen overleven.
LEES MEER >>>


Organisatienieuws

Nieuwe collega bij het Grenspark gestart
Ik ben Christoffel Bonte, sinds kort de nieuwe medewerker bij het Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide. Ik ben opgegroeid in Essen, aan de rand van het Grenspark en kwam hier al van jongs af aan als bezoeker.
LEES MEER >>>

Afscheid coördinator Grenspark
Na 7 jaar het parkmanagement van het Grenspark onder mijn hoede te hebben mogen nemen, startte ik op maandag 2 maart 2015 met een andere functie bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland, te Utrecht.
LEES MEER >>>

Ook afscheid adviseur Grenspark
Het vertrek van onze coördinator Barbara was voor mij aanleiding mijn rol als ‘adviseur’ na 13 jaar ook te beëindigen. Het Grenspark heeft in mijn lange ambtelijke leven en ook na mijn pensionering een belangrijke rol gespeeld.
LEES MEER >>>

Demonstratiemiddag CaRe-Lands: Koolstofreductie door Natuurgebieden
Het Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide werkte de voorbije jaren mee in het INTERREG 2 Zeeën project: CaRe-Lands (Carbon Reduction in Nature and Landscape Area’s). Dit project had tot doel om de kennis te vergroten rond de mogelijkheden voor natuurgebieden en landschappen om hun koolstofuitstoot terug te dringen.
LEES MEER >>>

Jaarverslag Grenspark 2014 online
Het jaarverslag 2014 van Grenspark de Zoom – Kalmthoutse Heide staat online.
U kunt het hier lezen: http://www.grensparkzk.be/jaarverslagen-grensparkGrenspark ook te vinden op facebook!

Het Grenspark heeft ook een
eigen facebook-pagina.
Neem gerust eens een kijkje!

Facebook-pagina Grenspark


Activiteiten in het Grenspark

In het Grenspark kan je aan heel veel activiteiten deelnemen.
Voor de volledige agenda en alle actuele activiteiten klik hier:  AGENDA


We zijn erg benieuwd naar wat u van deze digitale WISSELS vindt! Laat het ons weten door te mailen naar m.wyckmans@grensparkzk.be.


Een nieuwsbrief gemist? Kijk op 'Wissels - nieuwsbrief' voor alle voorafgaande uitgaven.