Wissels nr. 61 - oktober 2015 - digitale versie

Welkom bij de digitale nieuwsbrief van Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide!
Via deze nieuwsbrief willen we u graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen in en rond het Grenspark. Op deze manier blijft u goed geïnformeerd. In deze herfsteditie kunt u meer lezen over de vorderingen van de werkzaamheden in het kader van het HELVEX LIFE project, over nieuwe waarnemingen, een Vergeten Ven, de nieuwe ‘poortfietslussen’ rondom het Grenspark, en nog veel meer…

Veel leesplezier!

 


Nieuws over het HELVEX LIFE - project

Hoge versnelling ingezet voor de LIFE – werken:
Aan Vlaamse zijde wordt de uitvoering van het HELVEX LIFE - project nu ook zichtbaar in het terrein. Weinig wandelaars komen er maar in het voormalig privébos ‘Mont Noir’ is het Agentschap voor Natuur en Bos volop bezig met uitvoering van de ecologische verbindingszone tussen de Groote Meer (NL) en de Steertse Heide (B).  Het aanwezig bos werd gekapt met behoud van zoveel mogelijk inlandse eik.

LEES MEER >>>Nieuws uit het gebied

Nieuwe nachtvlinders waargenomen
Tijdens de nachtvlindermonitoring in het Grenspark worden nog regelmatig nieuwe soorten voor het gebied ontdekt. Zowel zeldzame als meer algemene soorten die nog nooit in het gebied gevonden werden, worden aangetrokken door lichtvallen. Dit jaar werden er echter ook enkele mooie vondsten gedaan tijdens zoektochten in het terrein.

LEES MEER >>>


Bijzondere waarneming van een oehoe in het Grenspark
Op zondag 27 september is er door een heel opmerkzame wandelaar een oehoe (Bubo Bubo) gespot in het Grenspark. Een zeer bijzondere waarneming voor dit gebied en ook nog mooi op camera vastgelegd.
 
De oehoe is de grootste uil van alle uilensoorten.
De oehoevrouwtjes zijn (bij deze nachtroofvogel) groter dan de mannetjes.

LEES MEER >>>


Aanleg waterleiding voor meer biodiversiteit en herstel waterhuishouding in de Groote Meer
Met de aanleg van een ondergrondse waterleiding verbetert de waterhuishouding van het Natura 2000-gebied ‘de Groote Meer’ in het grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide. De leiding zal gaan lopen vanaf de beek ‘De Oude Moervaart’ nabij het terrein van Pidpa in Essen naar het ven ‘De Groote Meer’ in Ossendrecht. Voor dit leidingtracé is een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd.

LEES MEER >>>


Boswerkzaamheden Moretusbos
Staatsbosbeheer gaat op korte termijn boswerkzaamheden uitvoeren In het Moretusbos. Het bos wordt van te voren zorgvuldig door de boswachters van Staatsbosbeheer geïnventariseerd op nesten, mierenhopen en bomen met nestholtes volgens de regels van Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer. Ook tijdens de houtoogst wordt hierop gelet.

LEES MEER >>>


Vergeten Ven
Jarenlang was alleen via oude kaarten een glimp op te vangen van het ‘naamloos ven’ ten noorden van Ossendrecht, want het ven verdween eeuwen geleden. Nu is het hersteld én heeft het een naam! 
Deze natuurparel noemen we voortaan het Vergeten Ven. Basisscholier Kyrlian bedacht deze naam tijdens de namenwedstrijd op de Brabantse Waldag 2015, toen hij met zijn grootouders onze informatiestand bezocht. Het ven was verdwenen, bijna vergeten, maar is inmiddels dus in ere hersteld.

LEES MEER >>>


Recreatienieuws
Nieuwe 'Poortfietslussen' rondom toegangspoorten Grenspark
Op vrijdagmiddag 11 september jl. werden in kasteel Ravenhof, op de grens van Putte en Stabroek, de nieuwe grensoverschrijdende ‘Poortfietslussen’ officieel in gebruik genomen.
Deze ‘Poortfietslussen’ starten vanuit de 4 toegangspoorten van het Grenspark en tonen de mooiste plekjes van het gebied en de omliggende gemeenten.

LEES MEER >>>


10 jaar Junior Ranger kamp
20 deelnemers tussen de 13 en 17 jaar, jongens en meisjes, Vlamingen en Nederlanders, 3 super enthousiaste begeleiders, een trouwe kookmoeder die de deelnemers graag culinair verwent en het schitterende Grenspark als uitvalsbasis, dat zijn de ingrediënten voor ons jaarlijks jongeren natuurkamp: het Junior Ranger kamp.

LEES MEER >>>


Organisatienieuws
Grenspark Verdiensten: Nieuwe ideeën voor steun aan het Grenspark
Het Grenspark als samenwerkingsverband is een organisatie die projecten stimuleert en coördineert met als doel dat het Grenspark natuurgebied daar in zijn geheel beter van wordt.
Dat samenwerkingsverband draait op volle toeren, maar is wel afhankelijk van subsidies en bijdragen vanuit projecten. Om het Grenspark nog beter zijn werk te kunnen laten doen, is men op zoek naar nieuwe ideeën, producten en projecten waar zowel lokale partijen als het Grenspark van kunnen profiteren.

LEES MEER>>>


Grenspark ook te vinden op facebook!

Het Grenspark heeft ook een
eigen facebook-pagina.
Neem gerust eens een kijkje!

Facebook-pagina Grenspark


Activiteiten in het Grenspark

Vergeet zeker de activiteitenagenda niet! Ook deze herfst is er een mooi aanbod van excursies en cursussen.

Voor de volledige agenda en alle actuele activiteiten klik hier:  AGENDA


We zijn erg benieuwd naar wat u van deze digitale WISSELS vindt! Laat het ons weten door te mailen naar m.wyckmans@grensparkzk.be.


Een nieuwsbrief gemist? Kijk op 'Wissels - nieuwsbrief' voor alle voorafgaande uitgaven.