Wissels nr. 64 - april 2016 - digitale versie

Welkom bij de digitale nieuwsbrief van Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide!
Via deze nieuwsbrief willen we u graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen in en rond het Grenspark. Op deze manier blijft u goed geïnformeerd. In deze voorjaarseditie kunt u meer lezen over de vorderingen van de werkzaamheden in het kader van het HELVEX LIFE-project,
het nieuwe monitoringsseizoen, over de Grenspark natuurburger, en nog veel meer…

Veel leesplezier!


Nieuws over het HELVEX LIFE - project
Helvex - Fase 1 van duinherstel bij Natuurpunt volledig afgerond
Eind februari kon de aannemer bij Natuurpunt de werken afronden. Fase 1 is daarmee volledig uitgevoerd: in totaal werd 16,2 ha landduin hersteld, waarvan ruim 4 ha open zand. Nu kan de natuur haar gang gaan. De wind zorgt er alvast voor dat het zand mooi verstuift.
LEES MEER >>>

Helvex - duinherstel bij particulier
Hoe het allemaal begon?
Eind 2012 werd op de vergadering van de Bijzondere Commissie melding gemaakt van de indiening van een nieuw Life-project, genaamd HELVEX. Centraal hierin was het herstel van landduinen. Deze woorden waren nog niet koud of één van de particuliere eigenaren aan Nederlandse zijde vroeg of hij hier niet in kon meeliften.
LEES MEER >>>


Nieuws uit het gebied
Monitoringsseizoen 2016 gaat van start
Hoewel de winter nooit echt begonnen is, is hij ondertussen wel echt achter de rug. Het koude begin van maart hield de natuur nog wat tegen, maar samen met de voorjaarsbuien gaat nu ook het monitoringsseizoen weer van start. De komende maanden trekken de vrijwilligers van het Grenspark er weer op uit om de zangposten van broedvogels te noteren, slangen te individualiseren, de staat van de wandelpaden te controleren, langs de vennen de libellen te tellen, …
LEES MEER >>>

Telemetrieonderzoek naar het leefgedrag van de gladde slang
In 2016 voert het Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide, ondersteund door de provincie Antwerpen en in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen een onderzoek uit naar het leefgedrag van de gladde slang in het Belgische deel van het Grenspark.
De Herpetologische onderzoeksgroep van het Grenspark onderzocht sinds 2011 het voorkomen van de slangen in dit gebied. Er komen volgens berekende schattingen zelfs meer dan duizend slangen in dit gebied voor, maar waar ze zich juist voortplanten, jagen en overwinteren, dat blijft een groot vraagteken.
LEES MEER >>>

Aanleg watertransportleiding naar Grote Meer
Najaar 2016 wordt er een ondergrondse waterleiding  aangelegd vanaf de beek ‘De Oude Moervaart’ nabij het terrein van Pidpa in Essen naar het ven ‘De Groote Meer’ in Woensdrecht.
Evides Waterbedrijf – drinkwaterleverancier in Zuidwest-Nederland – voert deze werkzaamheden uit in samenwerking met Vlaamse en Nederlandse partners ten behoeve van een betere waterhuishouding in de grensstreek.
LEES MEER >>>

Omgeving Volksabdij onder handen genomen
Onlangs is het parkachtige bos in de directe nabijheid van de Volksabdij in Ossendrecht flink onderhanden genomen. Bomen langs de oprijlaan zijn gekapt en vervangen; vijvers zijn uitgebaggerd en weer goed zichtbaar gemaakt. Helaas moesten voor de herinrichting, na het afbreken van de school, ook oude bomen wijken.

Excursie op 24 april - 14 uur vanaf de Volksabdij OLV ter Duinenlaan 199 te Ossendrecht.

LEES MEER >>>


Recreatienieuws
Voortuin bezoekersgebouw De Vroente ingericht
Eind oktober 2015 begon de Gemeente Kalmthout aan de werken om de toegang en de voortuin van het bezoekersgebouw De Vroente opnieuw in te richten. Het geheel moest aantrekkelijker en toegankelijker worden voor de bezoeker. Momenteel zijn de werken zo goed als afgerond.
LEES MEER >>>

Junior Ranger kamp 2016 al helemaal volgeboekt
De inschrijvingen voor ons jaarlijks natuurkamp - het Junior Ranger kamp - kwamen wel heel snel binnen dit jaar. Het maximum van 20 deelnemers voor het kamp van deze zomer werd al snel gehaald.
Het Junior Ranger kamp, georganiseerd door het Grenspark, is een leuk natuurkamp voor jongeren tussen 13 en 17 jaar.
LEES MEER >>>


Organisatienieuws
Jaarverslag 2015 online

Het jaarverslag van 2015 van Grenspark de Zoom – Kalmthoutse Heide staat op onze website.
Wie interesse heeft, kan dit nalezen op
 
http://www.grensparkzk.be/downloads


Grenspark verdiensten
Grenspark natuurburger in opmars

Na een succesvolle start is de natuurburger nu op meer plaatsen te koop.

Samen met een aantal lokale restaurants, extensieve veetelers, ambachtelijke slagers en ambachtelijke bakkers heeft het Grenspark een bijzonder natuurlijk streekproduct samengesteld: de Grenspark natuurburger.
LEES MEER>>>Grenspark ook te vinden op facebook!

Het Grenspark heeft ook een
eigen facebook-pagina.
Neem gerust eens een kijkje!

Facebook-pagina Grenspark


Activiteiten in het Grenspark

Vergeet zeker de activiteitenagenda niet! Ook dit voorjaar is er een mooi aanbod van excursies en cursussen.

Voor de volledige agenda en alle actuele activiteiten klik hier:  AGENDA


We zijn erg benieuwd naar wat u van deze digitale WISSELS vindt! Laat het ons weten door te mailen naar m.wyckmans@grensparkzk.be.


Een nieuwsbrief gemist? Kijk op 'Wissels - nieuwsbrief' voor alle voorafgaande uitgaven.