Wissels nr. 65, juni 2016 - digitale versie

Welkom bij de digitale nieuwsbrief van Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide!
Via deze nieuwsbrief willen we u graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen in en rond het Grenspark. Op deze manier blijft u goed geïnformeerd. In deze zomereditie kunt u meer lezen over wegwijspaaltjes voor de brandweer, gladde slangen met een zendertje, zeldzame insecten, nieuwe recreatiemogelijkheden en nog veel meer…

Veel leesplezier en een mooie zomer toegewenst!


Nieuws over het HELVEX LIFE - project
Helvex - LIFE infowandeling op donderdag 30 juni 2016
Op donderdag 30 juni start om 19.00 uur aan parking Noord aan de Verbindingsstraat een wandeling doorheen de eerste fase van het project. Vanaf de hoogste duinen worden de omgeving en de uitgevoerde werken bekeken. Intussen hopen we dan ook de zang van o.a. de boomleeuwerik te kunnen waarnemen.
Er zal uitleg gegeven worden over de start van de tweede fase van de werken die gepland zijn voor 2016 en 2017.
Einde is voorzien rond 21.30 uur terug aan parking Noord. Er wordt een drankje voorzien na afloop.

Gids: Frederik Naedts, Natuurpunt


Nieuws uit het gebied
Antwerps gouverneur en burgemeester plaatsen eerste wegwijspaaltje in het Grenspark
Op vrijdag 29 april plaatsten Kalmthouts burgemeester Lukas Jacobs en de burgemeester van Woensdrecht, Steven Adriaansen, een eerste bereikbaarheidspaaltje in het Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide. Dat gebeurde in het bijzijn van Antwerps gouverneur Cathy Berx.
Na de laatste grote heidebrand richtten de verschillende bestuurlijke overheden, de terreinbeheerders en de veiligheidsdiensten de werkgroep ‘Brandpreventie Kalmthoutse Heide’ op. Die moet lering trekken uit de vorige heidebranden en verbetervoorstellen doen aan de betrokken gemeentes en hulpdiensten. De werkgroep heeft een aantal concrete voorstellen klaar.
LEES MEER >>>


Gladde slangen met een zendertje
Een slang tegenkomen tijdens een wandeling op de Kalmthoutse Heide... dat is uitzonderlijk, maar niet onmogelijk, want de gladde slang is aan een opmars bezig op de Heide. Met steun van de provincie Antwerpen proberen onderzoekers nu om het gedrag en de verspreiding van de reptielen beter in kaart te brengen.
LEES MEER >>>


Zeldzame insecten terug in waterwingebied Ossendrecht
Voor Evides Waterbedrijf onderzoekt de Insectenwerkgroep van de Vereniging voor Veldbiologie de insecten in en om de vennen Boven- en Moseven. Evides heeft deze vennen enkele jaren geleden hersteld, een bijzonder resultaat laat zich nu zien!
LEES MEER >>>


Grazers worden ingezet als natuurbeheerders
In het nieuwe raster langs de Verbindingsstraat lopen nu schapen in het herstelde duinlandschap. Zij zullen er voornamelijk voor moeten zorgen dat de jonge Amerikaanse vogelkers geen kans krijgt om te groeien.
In het raster, vlak naast het Stappersven waar de schapen vroeger stonden, zit hun werk erop. Hier hebben ze de dominantie van pijpenstrootjes op de meeste plaatsen wat doorbroken en komt er een nieuwe fase met runderbegrazing. 
LEES MEER >>>


Paden rondom het Stappersven opgehoogd
Het pad rond het Stappersven in de Kalmthoutse Heide is op vraag van de brandweer met zand opgehoogd. Zo blijft het ook in de nattere periodes berijdbaar voor brandweerwagens en hulpdiensten. Dit was vroeger niet altijd het geval, daarom werd het zand dat vrijkwam bij de werken in het kader van het Helvex – Life project gebruikt om de paden op te hogen.
LEES MEER >>>


Stilteavond Kalmthoutse Heide: 23 juni
De Provincie Antwerpen voerde een akoestisch onderzoek uit in kader van een stiltelabel voor de Kalmthoutse heide. De resultaten van het onderzoek zijn gekend. Graag stellen wij deze aan u voor op een stilteavond op 23 juni 2016.
Ook zal toegelicht worden wat een stiltelabel kan betekenen. Welke projecten kunnen hieruit voort komen? Hoe wordt het label ingezet in andere gebieden? 
LEES MEER>>>


Recreatienieuws
Nieuwe toeristische troef voor Essen: Grensroute voor ruiters en menners
Ontdek Essen met paard en koets 
Met een uitgebreid netwerk van wandel- en fietsknooppunten is Essen een paradijs om te voet of met de fiets te verkennen. Vanaf mei 2016 is er een nieuwe troef bijgekomen, de ‘Grensroute’ voor ruiters en menners. Het was de Essense Aanspanning vzw die in samenwerking met de gemeente aan de kar trok om dit project op poten te zetten, Toerisme Provincie Antwerpen subsidieerde mee voor de realisatie van het project.
LEES MEER >>>


Nieuw speelbos en klimtoestel bij toegangspoort Volksabdij
Een plek voor kinderen om te spelen, klimmen en klauteren en waar ouders heerlijk kunnen genieten van een drankje op het terras. Dat is nu mogelijk bij de Volksabdij en restaurant de Blauwe Pauw in Ossendrecht.
In het speelbos, dat er al een tijdje is, kunnen de kinderen klimmen en klauteren op een omgezaagde boom.
LEES MEER >>>


Honden aan de lijn in kwetsbare natuur
Heerlijk met de hond wandelen in de natuur is ontspannend. In de kwetsbare natuur zijn hier wel regels voor en moeten de honden aan de lijn, want loslopende honden in kwetsbare natuur kunnen vervelende gevolgen hebben voor de dieren.
LEES MEER >>>


Verlegging GR-route door het Grenspark
De raad van bestuur van GR (Grote Routepaden) heeft zich onlangs gebogen over het huidige tracé van de GR 5 die wandelaars leidt van HOEK VAN HOLLAND naar NICE (of vice versa). Er zullen verschillende aanpassingen gebeuren in heel Vlaanderen.
Reden: verschillende stukken zijn ondertussen te druk geworden vanwege de toenemende verkeersdrukte, verkavelingsdrift enzovoort. Het is de bedoeling om de mensen die zo'n lange tocht aanvatten toch in de eerste plaats het moois van de streek laten zien, en ten tweede hen vooral te laten stappen langs zo rustig mogelijke wegen.
LEES  MEER >>>


Grenspark ook te vinden op facebook!

Het Grenspark heeft ook een
eigen facebook-pagina.
Neem gerust eens een kijkje!

Facebook-pagina Grenspark


Activiteiten in het Grenspark

Vergeet zeker de activiteitenagenda niet! Ook dit voorjaar is er een mooi aanbod van excursies en cursussen.

Voor de volledige agenda en alle actuele activiteiten klik hier:  AGENDA


We zijn erg benieuwd naar wat u van deze digitale WISSELS vindt! Laat het ons weten door te mailen naar m.wyckmans@grensparkzk.be.


Een nieuwsbrief gemist? Kijk op 'Wissels - nieuwsbrief' voor alle voorafgaande uitgaven.