Wissels nr. 67, september 2016

Welkom bij de digitale nieuwsbrief van Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide!
Via deze nieuwsbrief willen we u graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen in en rond het Grenspark. Op deze manier blijft u goed geïnformeerd. In deze editie kunt u meer lezen over wegwijspaaltjes voor de brandweer, de werkzaamheden in het kader van het HELVEX LIFE-project, nieuwe wandelpaden en nog veel meer…
Veel leesplezier en een mooie nazomer toegewenst!


Nieuws over het HELVEX LIFE - project
Metamorfose in de Ossendrechtse natuur
Natuurmonumenten gaat in september aan de slag met het venherstel in het kader van het HELVEX LIFE-project. In het private landgoed zal De Groote Meer opgeschoond worden; hiertoe zal de opslag van jonge boompjes verwijderd worden en zal een deel van de rijke sliblaag in De Groote Meer afgeplagd worden.
LEES MEER >>>


Herstel van heidelandschap
In en in de omgeving van het voormalig landgoed Mont Noir op de Kalmthoutse Heide worden beheerwerken uitgevoerd om het open heidelandschap te herstellen. Deze werken zijn een onderdeel van het Europese HELVEX LIFE-project, waarbij in verschillende delen van het Grenspark wordt gewerkt aan heideherstel.
LEES MEER >>>


Gevarieerd heidelandschap
Bij Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos zal volgende maanden de tweede fase van het natuurherstelproject HELVEX LIFE uitgevoerd worden. Op de kaart kun je zien over welke zones het gaat. In deze zones zal het dennenbos omgevormd worden naar een bloemrijke heide.
LEES MEER >>>


Tweedaagse HELVEX-LIFE-excursie naar Nederland
Op 22 en 23 juli bezochten we in het kader van het HELVEX LIFE-project enkele heidegebieden in Nederland. Met 15 deelnemers van het Grenspark, Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt Beheer (samen met een 7-tal vrijwilligers) trokken we eerst naar het Dwingelderveld.
LEES MEER >>>


Nieuws uit het gebied

Aanleg waterleiding voor verhogen natuurwaarden bij De Groote Meer
In het grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide legt Evides Waterbedrijf namens Nederlandse en Vlaamse partners een watertransportleiding aan. Deze vijf kilometer lange transportleiding loopt van de beek ‘De Oude Moervaart’ nabij het terrein van Pidpa in Essen naar het ven ‘De Groote Meer’ in Woensdrecht. Het werk vindt plaats tussen augustus en december 2016.
LEES MEER >>>


Nieuwe genummerde paaltjes in het Grenspark
Vanaf deze zomer staan in heel het Grenspark nieuwe genummerde paaltjes die hulpdiensten de weg moeten wijzen in het gebied.
Na de laatste grote heidebrand richtten de verschillende bestuurlijke overheden, de terreinbeheerders en de veiligheidsdiensten een werkgroep ‘Brandpreventie Kalmthoutse Heide’ op, om lessen te trekken uit de vorige heidebranden en verbetervoorstellen te doen aan de betrokken gemeentes en hulpdiensten.
LEES MEER >>>


Onderhoud aan brandtoren Kalmthoutse Heide
In de week van 19 oktober 2016 voert de gemeente werken uit aan de brandtoren in de Kalmthoutse Heide. Die zijn nodig om de toren veilig te houden. De bouten worden vervangen door inox bouten. De koker waarlangs de brandwacht tot boven klimt, krijgt lamellen langs de zijkant. Die vermijden dat medewerkers er bij een val langs de zijkant uit vallen. Daarnaast krijgen de onderste treden van de trap een nieuwe laag antislip.
INFO: openbare.werken@kalmthout.be, 03 620 22 41


Recreatienieuws
Grensoverschrijdend wandelen tussen Berendrecht en Stabroek
Er zijn 2 nieuwe wandelpaden in het Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide aangelegd. Het gebied tussen Berendrecht en Stabroek is sinds 2012 onderdeel van het Grenspark. Het was al opengesteld voor recreanten, maar nu lopen er ook 2 aangeduide wandelpaden doorheen. In samenwerking met de gemeente Woensdrecht, de terreinbeheerders Staatsbosbeheer en Natuurpunt en de lokale horeca De Leeuw van Vlaanderen, legde het Grenspark deze routes aan.
LEES MEER >>>


Wandelroute Konijn wordt tijdelijk afgesloten
In de periode van 7 september tot begin december 2016 wordt gewerkt aan grootschalig natuurherstel op de Kleine en Groote Meer in Ossendrecht in het kader van het HELVEX LIFE-project. Vanwege deze werkzaamheden wordt wandelroute Konijn tijdelijk in deze periode afgesloten.
De andere routes blijven open om te wandelen. Probeer misschien één van de nieuwe wandelpaden Eekhoorn of Specht als alternatief. Wij danken u voor uw begrip.


Geslaagd Junior Ranger kamp 2016
Het elfde Junior Ranger kamp zit er alweer op. Het natuurkamp voor jongeren vond plaats van 15 tot 19 augustus 2016, met als locatie de kampeerboerderij Rommeshoef in Essen.
Een groep van 19 geïnteresseerde jongens en meisjes, Nederlanders en Vlamingen, beleefden een heel leuke week die volledig in het teken stond van de natuur in en rondom het Grenspark.
LEES MEER >>>


Picknick in het Grenspark; een eerste evaluatie
Op 1 juli startte de Piknikfabrik met de levering van picknicks op 7 verschillende plaatsen in het Grenspark. Sinds de start werden er al 66 picknicks besteld, goed voor 435 volwassenen en 115 kinderen. De bezoekers combineerden een wandeling of fietstocht met een lekkere picknick in de natuur, of spraken af met kennissen en vrienden.
LEES MEER >>>


Proef de Grenspark Natuurburger op ‘Smullen van eigen streek’
Op zondag 9 oktoberorganiseert De Vroente te Kalmthout een hoeve- en streekproductenmarkt ‘Smullen van eigen streek’. U kunt er proeven van producten uit de eigen streek, kennis maken met lokale hoeveproducenten, smullen van artisanale zoetigheden, en lokale heideaquarellen bewonderen, het bijwonen van de prijsuitreiking van de fietszoektocht die deze zomer werd georganiseerd door De Vroente enz. …
LEES MEER >>>


Kom proeven van rust en stilte! Noteer zaterdag 29 oktober alvast in je agenda 
Vanaf zaterdag 29 oktober mag de Kalmthoutse Heide zich officieel Stiltegebied noemen. Die dag organiseert het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide, samen met de provincie Antwerpen en de gemeenten Kalmthout en Essen, de Dag van de stilte.
LEES MEER >>>


Organisatienieuws
Vrijwilligers gevraagd
Het Grenspark kan al jaren rekenen op een groot aantal vrijwilligers voor de monitoring en de controle en onderhoud van de wandelpaden, en daar zijn we hen heel dankbaar voor.
Maar we kunnen regelmatig nog wel meer hulp gebruiken. Bijvoorbeeld bij het organiseren van speciale evenementen, bij kleine klussen, bij van alles en nog wat. Voor ons is het kunnen aanspreken van een groepje handige vrijwilligers een mooie uitkomst. En voor de vrijwilligers biedt het kans om gezamenlijk iets te kunnen betekenen voor dit fantastische gebied. We bieden u uiteraard een vrijwilligersvergoeding aan.
LEES MEER >>>


Grenspark werkt mee aan Interreg project 'Natuurlijk Groen als grondstof'
Met het project “Natuurlijk Groen als Grondstof” zal het Grenspark de komende drie jaar, in samenwerking met verschillende gebiedsbeheerders, bedrijven en kennisinstellingen, proberen om de resten van natuurbeheer een tweede leven te geven als brandstof, bodemverbeteraar, veevoer of vezels voor verpakkingsmateriaal. Verschillende producten zullen getest worden in België en Nederland. Het project ontvangt steun van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
LEES MEER >>>


Grenspark ook te vinden op facebook!

Het Grenspark heeft ook een
eigen facebook-pagina.
Neem gerust eens een kijkje!

Facebook-pagina Grenspark


Activiteiten in het Grenspark

Vergeet zeker de activiteitenagenda niet! Ook dit najaar is er een mooi aanbod van excursies en cursussen.

Voor de volledige agenda en alle actuele activiteiten klik hier:  AGENDA


We zijn erg benieuwd naar wat u van deze 'Wissels - nieuwsbrief' vindt! Laat het ons weten door te mailen naar m.wyckmans@grensparkzk.be.


Een nieuwsbrief gemist? Kijk op 'Wissels - nieuwsbrief' voor alle voorafgaande uitgaven.