Wissels nr. 69, december 2016

Welkom bij de digitale nieuwsbrief van Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide!
Via deze nieuwsbrief willen we u graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen in en rond het Grenspark. Op deze manier blijft u goed geïnformeerd. In deze editie kunt u meer lezen over de werkzaamheden in het kader van het HELVEX LIFE-project, een impressie van de Dag van de Stilte en en nog veel meer…

Veel leesplezier, een heel mooi jaareinde en alvast een schilderachtige beleving in 2017 toegewenst!


Nieuws over het HELVEX LIFE - project
Metamorfose in de Ossendrechtse natuur - deel 2
Natuurmonumenten ging in september aan de slag met het venherstel in het kader van het HELVEX LIFE-project. In het private landgoed werd De Groote Meer opgeschoond; opslag van jonge boompjes werd verwijderd en een deel van de rijke sliblaag in De Groote Meer werd afgeplagd.
LEES MEER >>>


Kalmthoutse Heide wordt uitgebreid
Natuurpunt is gestart met de tweede fase van het grensoverschrijdende natuurherstelproject LIFE HELVEX. Daar zullen grootschalige ingrepen voor nodig zijn. Bedoeling is om meer ruimte te geven aan de typische heide.
Ten noorden van het Stappersven, komen momenteel prachtige dennen en eiken voor. Ze hebben een grillige vorm omdat ze spontaan gekiemd zijn en vele jaren ongestoord hebben kunnen groeien. 
LEES MEER >>>


Feestelijke opening nieuw wandel- en ruiterpad Nolse Duinen
Op 19 november 2016 werd het nieuwe wandelpad door de Nolse Duinen feestelijk geopend door Natuurpunt.Na een woordje door Chris Steenwegen, algemeen directeur van Natuurpunt en Lukas Jacobs, burgemeester van Kalmthout werd het nieuwe pad geopend en konden de bezoekers via een opstapje binnen het begrazingsraster wandelen. Een trekpaard nam de bezoekers letterlijk mee op sleeptouw door het pad nog even voor te slepen.
LEES MEER >>>


Nieuws uit het gebied
Telemetrie onderzoek gladde slang
Het afgelopen jaar liep er in het Grenspark, ondersteund door de provincie Antwerpen en in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel een telemetrisch onderzoek naar het leefgedrag van de gladde slang.
Hierbij kregen verschillende slangen een zender opgeplakt zodat ze dagelijks gevolgd konden worden in het terrein.
LEES MEER >>>


Natuurherstel van start: eerste miljoen liter water naar De Groote Meer
Dankzij de nauwe samenwerking met de omgeving en meer dan twee jaar intensieve voorbereiding is het zover. De waterleiding naar het ven De Groote Meer is klaar. De eerste liters stroomden onlangs naar het bijzondere natuurgebied. Dit was een controle van deze nieuwe leiding, waaruit bleek dat de aanleg goed is verlopen en in gebruik genomen kan worden. Als er meer neerslag valt deze winter kan de leiding direct haar nut bewijzen en het benodigde water vervoeren om de unieke flora en fauna in het ven te helpen.
LEES MEER >>>


Organisatienieuws
Dag van de Stilte: een impressie
Vanaf zaterdag 29 oktober mag de Kalmthoutse Heide zich officieel 'Stiltegebied' noemen.
Dit werd uitgebreid gevierd met een Dag van de stilte.
Vanaf 's morgens opende het prachtige kasteeldomein De Markgraaf zijn deuren voor allerlei activiteiten zoals geluidsmetingen, een fototentoonstelling, artistieke installaties, performances, tekenateliers, tai chi, stille beelden en klanken, voorleesmomenten, natuurbeleving, yoga, lezingen…
LEES MEER >>>


Recreatienieuws
Picknick gaat door!
Picknick gaat door? Ja ook in de winter gaat de Piknikfabrik door met het aanbieden van picknicks. Tot 12 februari staan er enkele feestelijke picknicks op het menu (inclusief fleecedekentjes en wie weet wat sneeuw?)
Maar de samenwerking tussen het Grenspark en de Piknikfabrik gaat ook daarná door. De evaluatie van dit –sinds 1 juli 2016 nieuwe initiatief- heeft positieve resultaten opgeleverd.
LEES MEER>>>


Grenspark ook te vinden op facebook!

Het Grenspark heeft ook een
eigen facebook-pagina.
Neem gerust eens een kijkje!

Facebook-pagina Grenspark


Activiteiten in het Grenspark

Vergeet zeker de activiteitenagenda niet! Ook deze winter is er een mooi aanbod van excursies en cursussen.

Voor de volledige agenda en alle actuele activiteiten klik hier:  AGENDA


We zijn erg benieuwd naar wat u van deze 'Wissels - nieuwsbrief' vindt! Laat het ons weten door te mailen naar m.wyckmans@grensparkzk.be.


Een nieuwsbrief gemist? Kijk op 'Wissels - nieuwsbrief' voor alle voorafgaande uitgaven.