Wissels nr. 70, mei 2017

Welkom bij de digitale nieuwsbrief van Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide!
Via deze nieuwsbrief willen we u graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen in en rond het Grenspark. Op deze manier blijft u goed geïnformeerd. In deze goed gevulde lente-editie kan u meer lezen over de werkzaamheden in het kader van het HELVEX LIFE-project, unieke excursies in het gebied, nieuwe wandelpaden en nog veel meer…

Veel leesplezier!


Nieuws over het HELVEX LIFE - project
Natuurpunt wil Nolse Duinen weer laten stuiven
Nazomer 2017 start Natuurpunt met de laatste fase van het stuifzandherstel in de Nolse duinen in het kader van het HELVEX LIFE-project. De werken gingen van start in 2015 en de resultaten zijn nu al indrukwekkend: soorten als boomleeuwerik, nachtzwaluw en zandbijen hebben hun leefgebied gevoelig kunnen uitbreiden. Ook voor wandelaars zijn de Nolse duinen dankzij de werken al een stuk aantrekkelijker geworden: vanop de hoge duinen heb je nu een schitterend uitzicht over de Kalmthoutse heide en het Stappersven. En het wordt nog beter.
LEES MEER >>>


Infowandeling HELVEX project : 20 mei 2017
Wil je graag meer weten over de werken die in het gebied uitgevoerd worden in het kader van het grootschalig natuurproject LIFE HELVEX ? Kom dan naar één van onze excursies, onder leiding van een natuurgids.
LEES MEER >>>


De Groote Meer in volle glorie
Een bijzonder moment. Journalisten bezochten op 24 maart De Groote Meer, een ven in het hart van het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. Daar aanschouwden zij met hun eigen ogen de grote verandering die een natuurproject daar teweegbrengt. De Groote Meer heeft te maken met een slechte waterkwaliteit en een te laag waterpeil. Dit heeft vooral invloed op de kwetsbare natuur.
LEES MEER >>>


Wandelingen publieksdag Kleine en Groote Meer
Op zaterdag 10 juni organiseert Natuurmonumenten samen met partners een speciale
publiekswandeling in het Kleine en Groote Meer in Ossendrecht. Dit in het kader van het gerealiseerde venherstel vanuit het Europese project LIFE Helvex.
De wandeling start om 13.00 uur of om 15.30 uur vanaf de recreatie- en beheerschuur aan de Abdijlaan 43A in Ossendrecht. Het Groote Meer is exclusief toegankelijk tijdens deze wandeling. Aanmelden is verplicht.
LEES MEER>>>


Nieuws uit het gebied
Monitoringseizoen 2017 gaat van start
Hoewel de koude nachten de natuur terug even ‘on hold’ zetten, is de winter echt wel voorbij. De heidespurrie staat in bloei, boomleeuwerikken zitten al met jongen en de dikkopjes zwemmen al rond in de vennen. De start van de natuur betekent ook de start van een nieuw monitoringsseizoen. Dit jaar wordt in het hele Grenspark de Nachtzwaluw geïnventariseerd, een hele opdracht voor de groep vogeltellers.
LEES MEER >>>


Telemetrie onderzoek gladde slang 2017
‘’Loopt daar nu iemand met een antenne in het Grenspark?’’ Ja, dat klopt! Dat ben ik, Kirsten Maartense. In het kader van mijn studie Toegepaste Biologie loop ik stage bij het Grenspark de Zoom-Kalmthoutse Heide. Dit jaar wordt namelijk het telemetrie onderzoek naar de gladde slang hervat, dat in 2016 is gestart. Het doel van het onderzoek is om meer inzicht te krijgen in het habitatgebruik van de gladde slang.
LEES MEER >>>


Wantsenproject 2017-2018
Wantsen zijn leuke insecten die wat op kevers lijken en vaak op bladeren van planten en bomen te zien zijn. Meestal zijn ze bruin of groen gekleurd, maar ook rood, zwart en geel komt voor. De grootste wantsen in ons land zijn ongeveer een centimeter lang, de meeste soorten zijn kleiner.
LEES MEER >>>


Succesvolle introductie van bosplanten op de Volksabdij
Begin oktober 2016 heeft de Bosgroep bij wijze van experiment verschillende soorten bosplanten geïntroduceerd op het terrein van de Volksabdij in Ossendrecht. Tijdens een rondgang op het terrein begin april jl. bleek dat op alle introductieplekken het materiaal was aangeslagen: bosanemoon stond volop in bloei waar gewone salomonszegel en lelietje-van-dalen de eerste bladeren uitrolden. Op sommige plekken staken ook dalkruid en grote muur de kop al op.
LEES MEER >>>


Animatiefilmpje GrasGoed - Natuurlijk Groen als Grondstof
Met het Interreg-project ‘GrasGoed – Natuurlijk Groen als Grondstof’ zullen verschillende gebiedsbeheerders, bedrijven en kennisinstellingen de komende drie jaar de resten van natuurbeheer zoals maaisel een tweede leven geven als brandstof, bodemverbeteraar, veevoer of vezels voor verpakkingsmateriaal. Dat is wat we proberen bij GrasGoed.
LEES MEER >>>


Organisatienieuws
Jaarverslag 2016 online

Het jaarverslag van 2016 van Grenspark de Zoom – Kalmthoutse Heide staat op onze website.

Wie interesse heeft, kan dit nalezen op:
http://www.grensparkzk.be/downloads


Recreatienieuws
2 Nieuwe wandelpaden in het Grenspark
Nieuw wandelpad EIK geopend op 25 maart 2017
Op zaterdag 25 maart jl. mocht schepen van duurzaamheid, leefmilieu en groenbeleid van Essen, Helmut Jaspers het nieuwe wandelpad ‘Eik’ op grondgebied van Natuurpunt officieel openen. Onder grote belangstelling en een stralende lentezon, werd het nieuwe pad ingewandeld. René Peeters, conservator van het gebied Stappersven gaf deskundige uitleg over wat je zoal tegenkomt op deze wandeling.
LEES MEER >>>


Nieuw wandelpad KIKKER door waterbeschermingsgebied Ossendrecht
Het nieuwe wandelpad ‘Kikker’ is bijna zes kilometer lang en voert u langs vennen, bos, heide en cultuurlandschap. Met wat geluk komt u onderweg een schaapskudde of ree tegen. Of u hoort een concert van de vele zangvogels. Elk seizoen kent zijn eigen aanblik. En overal komt u water tegen. Via beekjes, in vennen en grondwaterbronnen.
LEES MEER >>>


Picknickseizoen opnieuw van start
De Piknikfabrik begint aan zijn tweede zomerseizoen in Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. Combineer een uitstap naar één van de gebieden van het Grenspark en geniet onderweg van een lekkere picknick in de natuur. De Piknikfabrik levert picknicks op negen locaties in het Grenspark. Nieuw is de ontbijtformule Spek & Hei.
LEES MEER >>>


Vooraankondiging Nachtzwaluw verkenningsavonden juni 2017
De nachtzwaluw, een vreemde vogel, zeker geen zwaluw, maar wat dan wel? In de volksmond ook wel geitenmelker genoemd, maar waarom? Geruisloos vliegend, stil zittend op de grond, uitstekende gecamoufleerd. Niet of nauwelijks te ontdekken. Tot dat hij zijn bevreemdende zang laat horen. Een vogel met een verhaal. Onze gidsen vertellen het u en nemen u in het donker mee om het zelf te horen.
LEES MEER >>>


Grenspark ook te vinden op facebook!

Het Grenspark heeft ook een
eigen facebook-pagina.
Neem gerust eens een kijkje!

Facebook-pagina Grenspark


Activiteiten in het Grenspark

Vergeet zeker de activiteitenagenda niet! Ook deze lente en zomer is er een mooi aanbod van excursies en cursussen.

Voor de volledige agenda en alle actuele activiteiten klik hier:  AGENDA


We zijn erg benieuwd naar wat u van deze 'Wissels - nieuwsbrief' vindt! Laat het ons weten door te mailen naar m.wyckmans@grensparkzk.be.


Een nieuwsbrief gemist? Kijk op 'Wissels - nieuwsbrief' voor alle voorafgaande uitgaven.