Wissels nr. 73, oktober 2017

Welkom bij de digitale nieuwsbrief van Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide! Via deze nieuwsbrief willen we u graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen in en rond het Grenspark. Op deze manier blijft u goed geïnformeerd.In deze najaarseditie kunt u meer lezen over de vorderingen van de werkzaamheden in het kader van het HELVEX LIFE-project, de nieuwe boswachter van de Kalmthoutse Heide, een bijzondere vondst en nog veel meer…

Veel leesplezier!


Nieuws over het HELVEX LIFE - project

Stand van zaken HELVEX-LIFE
Bij Natuurpunt zijn midden september de kapwerken -fase 3- in de Nolse Duinen weer van start gegaan en ze vorderen goed. Momenteel wordt er met twee harvesters gewerkt. Ondertussen wordt het stam- en takhout uitgereden. Hierbij wordt erop gelet, dat er met het natte weer niet te veel sporen worden gereden.
LEES MEER >>>


Heideherstel afgerond
Tussen het Stappersven en de Nol heeft Natuurpunt afgelopen jaar 12 ha boomheide hersteld. Het gebied, dat doorsneden wordt door het Wortelpaadje, bestond voordien uit monotoon dennenbos met bijzondere karakteristieke bomen zoals mooi gevormde grove dennen, zomereiken en berken. Daarnaast kwam er ook veel spork in de ondergroei voor. Sporken zijn ook bekend vanwege hun betekenis als gedekte tafels voor insecten, want ze zorgen vanaf het voorjaar tot de zomer voor nectar.
LEES MEER >>>


Nieuws uit het gebied
Jef De Winter is de nieuwe boswachter van de Kalmthoutse Heide
Het is najaar, … De Kalmthoutse Heide kleurt in herfsttinten. De nieuwe boswachter geniet er zelf ook van. “Van de avonden nog het meest, wanneer de wind is gaan liggen, de zon ondergaat en het nachtelijke leven het langzaam overneemt.”
Jef De Winter is kind aan huis in de Kalmthoutse Heide. Vroeger was het zijn speelterrein. Hij is opgegroeid in Nieuwmoer en heeft eindeloos op de hei geravot. Nu is het zijn werk: sinds 2005 is hij in dienst van het Agentschap Natuur en Bos, eerst als arbeider op de Kalmthoutse Heide, daarna als ploegbaas, en sinds juli van dit jaar als boswachter.
LEES MEER >>>


Ontvangst van kleine Vlaamse boseigenaren
Op zaterdag 23 september werd een groep van 44 boseigenaren ontvangen die allen lid zijn van Bosgroep Antwerpen. Na ontvangst met koffie en wat lekkers, volgde een korte presentatie over het Grenspark, deze diende als inleiding. Vervolgens reed de bus met ons richting Huijbergen, hier stond Fred Severin ons op te wachten. De groep werd opgesplitst in tweeën. Fred en ik leidden allebei een groep. Tot 13 uur kregen we de tijd om het bosbeheer dat Staatsbosbeheer voert op de Staartse Duinen toe te lichten.
LEES MEER>>>


Opmerkelijke vondst in het Grenspark
Op 9 september werd in De Vroente een verkeersslachtoffer binnengebracht dat zo erg toegetakeld was, dat het dier zo goed als onherkenbaar was. Het dode dier werd gevonden op de Putsesteenweg te Kalmthout tussen de Canadezelaan en de Max Temmermanlaan. Er werd toen van uitgegaan, dat het om een boommarter ging. Een autopsie en wonderbaarlijke reconstructie door het INBO zorgden voor een heel bijzondere ontdekking. Het bleek te gaan om een otter (zie foto in bijlage).
LEES MEER >>>


Recreatienieuws
Junior Ranger kamp: editie 2017
Sinds 2006 organiseert het Grenspark met veel succes elke zomer een Junior Ranger Kamp, een leuk en leerrijk natuurkamp voor 20 jongeren tussen 13 en 17 jaar. Ook dit jaar kunnen we weer terugblikken op een geslaagd kamp waar zowel meisjes als jongens uit België en Nederland aan deelnamen. Dit jaar zijn we zelfs internationaal gegaan met 2 Roemeense meisjes die elke zomer in een Vlaams gastgezin logeren.
LEES MEER >>>


Stilteweekend zaterdag 28 en zondag 29 oktober 2017
Grenspark de Zoom - Kalmthoutse Heide is een groot aaneengesloten én grensoverschrijdend stiltegebied. Terwijl de Nederlandse zijde al langer als stiltegebied was benoemd, kreeg in 2016 ook het Vlaamse deel dit keurmerk.
Vorig jaar werd dit in het stilteweekend van eind oktober met trots gevierd in Kalmthout met tal van activiteiten.
Dit jaar vinden diverse activiteiten plaats aan Nederlandse zijde en wel bij de Volksabdij en de recreatie- en beheerschuur van Natuurmonumenten, beide in Ossendrecht.
LEES MEER >>>


Picknickseizoen 2017 was een succes
Onze samenwerking met de Piknikfabrik is een succes. Het Grenspark de Zoom – Kalmthoutse Heide stelt 8 picknicklocaties - zowel aan Vlaamse als aan Nederlandse zijde - ter beschikking voor de Piknikfabrik, in en rondom het natuurgebied. Wandelaars en fietsers maken daar heel graag gebruik van. Er zijn nog enkele picknicks besteld voor het najaar, maar de grote rush van de zomer is voorbij.
LEES MEER >>>


Organisatienieuws
In memoriam: Paul Wagtmans
Onlangs bereikte ons het droevige nieuws van het overlijden van onze oud-voorzitter Paul Wagtmans. Hij overleed op 16 augustus 2017 op 90-jarige leeftijd. Paul was destijds zijn werkzame leven begonnen als werknemer bij Philips in Roosendaal en werkte zich in de loop der jaren op tot een krachtige en alom gewaardeerde politicus en bestuurder.
LEES MEER >>>


Nieuwe collega bij het Grenspark
Mag ik me voorstellen als nieuwe collega van het Grenspark. Ik ben Rudi Delvaux en ik vervang Christoffel Bonte die professioneel een andere uitdaging is aangegaan. Sinds kindsbeen af vond je me terug in de natuur. Het Klein Schietveld in Brasschaat is steeds mijn speelterrein geweest. Na mijn toen nog verplichte legerdienst ben ik als arbeider beginnen werken. Ondertussen kreeg ik meer en meer interesse in natuurfotografie, en tot op heden boeit me dat nog steeds. De natuurfotografie bracht me ook naar vele, verre en niet altijd gemakkelijk toegankelijke gebieden.
LEES MEER >>>


2 nieuwe stagiaires gestart
Onlangs zijn er 2 nieuwe stagiaires bij het Grenspark gestart, Ilse Snoeren en Fenne Geukens. Beiden zullen een aantal maanden stage lopen in uiteenlopende projecten. Ilse gaat het project bebording aanpakken en Fenne zal meewerken aan het onderzoek naar de gladde slang op de heide.
LEES MEER >>>


Grenspark is partner in INTERREG North Sea project: CANAPE
CANAPE is een Europees project over het klimaatbestendig maken van veenecosystemen door verbeteren/herstellen van de hydrologie. Deze hoog-, laagveen & venige heide voorzien in uiteenlopende en belangrijke ecosysteemdiensten. Ze worden vaak opgezocht voor recreatie, herbergen een grote biodiversiteit en zijn een natuurlijke drinkwaterfilter. Daarbovenop vormen veenecosystemen een CO2-sink, maar door verdroging komt er door het vergaan van de veenmossen CO2 vrij.
LEES MEER >>>


Grenspark Landgoeddiner op 21 september 2017
Voor de eerste keer in het Grenspark: het Landgoeddiner! Met dit initiatief probeerde het Grenspark ondernemers, bestuurders en ook beheerders en eigenaren in en rond het Grenspark om de tafel te krijgen. Niet voor inspraak of een discussie, maar voor samenspraak. Zonder agenda, maar wel met het doel om elkaar te ontmoeten in een prettige omgeving. En dat lukte: zeker 70 mensen schoven aan de culinaire dis, afkomstig van wel zo’n 25 instanties.
LEES MEER >>>


Grenspark ook te vinden op facebook!

Het Grenspark heeft ook een
eigen facebook-pagina.
Neem gerust eens een kijkje!

Facebook-pagina Grenspark


Activiteiten in het Grenspark

Vergeet zeker de activiteitenagenda niet! Ook deze herfst is er een mooi aanbod van excursies en cursussen, met het stilteweekend van 28 en 29 oktober als topper.

Voor de volledige agenda en alle actuele activiteiten klik hier:  AGENDA


We zijn erg benieuwd naar wat u van deze 'Wissels - nieuwsbrief' vindt! Laat het ons weten door te mailen naar m.wyckmans@grensparkzk.be.


Een nieuwsbrief gemist? Kijk op 'Wissels - nieuwsbrief' voor alle voorafgaande uitgaven.