Wissels nr. 74, december 2017

Welkom bij de digitale nieuwsbrief van Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide!
Via deze nieuwsbrief willen we u graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen in en rond het Grenspark. Op deze manier blijft u goed geïnformeerd. In deze wintereditie kunt u meer lezen over de vorderingen van de werkzaamheden in het kader van het HELVEX LIFE-project, over water naar de Groote Meer voeren, de nieuwe cursus gastheerschap voor recreatieondernemers en nog veel meer…

Veel leesplezier en alvast prettige feestdagen gewenst!


Nieuws over het HELVEX LIFE - project

Laatste fase heideherstel
Komende zomer start de laatste fase van het heideherstel in het kader van het HELVEX LIFE-project. De afgelopen jaren zijn er in drie fasen maar liefst 50 ha landduinen en heide hersteld. Dit heeft ervoor gezorgd, dat de Nolse duinen in hun oude glorie hersteld zijn. Tussen het Stappersven en de Nol is er een halfopen corridor hersteld wat dan weer de natuurvariatie rondom het Wortelpaadje ten goede komt.
LEES MEER >>>


Infowandeling HELVEX LIFE project: 25 februari 2018
Gratis excursies met natuurgids in het LIFE HELVEX-projectgebied
Wilt u graag meer weten over de werken die in het gebied uitgevoerd worden in het kader van het grootschalig natuurproject LIFE HELVEX? Kom dan naar één van onze excursies, onder leiding van een natuurgids. Alle excursies zijn gratis, u bent van harte welkom. De eerstvolgende excursie vindt plaats op:

Zondag 25 februari 2018 - van 9u30 tot 12u.00: gebied Nolse Duinen en Stappersven
LEES MEER >>>


Nieuws uit het gebied
Natte herfst draagt bij aan herstel Groote Meer
Het eerste water van dit seizoen stroomt weer naar De Groote Meer, een uniek ven in het hart van het Grenspark. Vorig jaar legden Nederlandse en Vlaamse partners een toevoerleiding aan om het natuurgebied hier van voldoende kwalitatief goed water te voorzien. De eerste resultaten hiervan worden al zichtbaar.
LEES MEER >>>


Hoeveel gras is er beschikbaar in Vlaanderen en Nederland?
Die vraag onderzochten studenten van Avans Hogeschool (Ned.) gedurende de afgelopen maanden in het kader van het Interreg project Grasgoed. Hun bevindingen brachten ze samen in een uitgebreid rapport.
Bij het beheer van graslanden door natuurorganisaties komen jaarlijks duizenden tonnen los maaisel vrij. Een deel van dit maaisel kan mogelijk op een nuttige manier worden toegepast. In het rapport wordt de inventarisatie beschreven van het beschikbare maaisel. Dit betekent, dat er onderzoek is verricht naar de locatie waar de biomassa beschikbaar is, welke typen biomassa dat zijn, én hoeveel van deze biomassa beschikbaar zou moeten zijn voor bewerking of verwerking.
LEES MEER >>>


Organisatienieuws
Cursus gastheerschap van het Grenspark
Het Grenspark organiseert op korte termijn een (nieuwe) cursus Gastheer van het Grenspark.

Wat is een Gastheer van het Grenspark?
Als Gastheer van het Grenspark maakt u deel uit van een groep van (recreatie)ondernemers (restaurants, hotels, campings, bed & breakfast, fietsverhuurders, …) rond het Grenspark die dit gebied een warm hart toedragen.
LEES MEER >>>

Hett Grenspark de Zoom-Kalmthoutse Heide zoekt een voorzitter…
…die met elan en betrokkenheid de vlagvoerder wil zijn van het samenwerkingsverband van de partners in dit letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdend fraaie natuurgebied. Het Grenspark is ook een samenwerkingsverband tussen vele betrokken partijen: eigenaren, overheden en andere betrokkenen, op lokaal en regionaal – grensoverschrijdend - niveau. We zoeken een voorzitter die verbindingen legt. Verbindingen tussen landen, tussen partijen en tussen de belangen van natuur en (recreatief) medegebruik. De nieuwe voorzitter heeft daarbij een scherp oog voor de unieke waarden van dit gebied die voor bewoners, bezoekers en ondernemers kansen biedt.
LEES MEER >>>


Natuur & Fotografie; een prachtige combinatie!
Soms komen er hele mooie, leuke of bijzondere natuurfoto’s voorbij op sociale media en IVN Groene Zoom wil die graag wat meer voor het voetlicht brengen! Maak jij ook graag foto’s van de natuur, bijvoorbeeld tijdens een wandeling of als je de tuin inkijkt en je oog valt op iets moois? Stuur dan je foto naar ivngroenezoom@gmail.com
>>>LEES MEER
Grenspark ook te vinden op facebook!

Het Grenspark heeft ook een
eigen facebook-pagina.
Neem gerust eens een kijkje!

Facebook-pagina Grenspark


Activiteiten in het Grenspark

Vergeet zeker de activiteitenagenda niet! Ook deze winter is er een mooi aanbod van excursies en cursussen.

Voor de volledige agenda en alle actuele activiteiten klik hier:  AGENDA


We zijn erg benieuwd naar wat u van deze 'Wissels - nieuwsbrief' vindt! Laat het ons weten door te mailen naar m.wyckmans@grensparkzk.be.


Een nieuwsbrief gemist? Kijk op 'Wissels - nieuwsbrief' voor alle voorafgaande uitgaven.