Wissels nr. 75, maart 2018

Welkom bij de 75ste editie van onze digitale nieuwsbrief Wissels.
In deze feesteditie hebben we heel wat goed nieuws te melden. Zo verwelkomen we onze nieuwe voorzitter, alsook 26 recreatieondernemers uit de omgeving die we vanaf nu officieel ‘Gastheer/vrouw van het Grenspark’ mogen noemen. Maar we doen ook een oproep aan vakantiewerkers, en er zijn nog 2 plaatsjes vrij in ons Junior Ranger kamp.

Veel leesplezier!


Nieuws over het HELVEX LIFE - project
Beheerders bezochten LIFE HELVEX-project
Elk jaar organiseren we in het Grenspark overleg met de terreinbeherende organisaties. Daarin komen de uitgevoerde beheerwerken van het afgelopen jaar aan bod, en wordt er even vooruitgeblikt op de beheerwerken die opgenomen zijn voor het komende jaar. Dit jaar gingen we richting Mont Noir, in eigendom bij het Agentschap voor Natuur en Bos, om de werken van het afgelopen jaar te bekijken.
LEES MEER >>>


LIFE Helvex project: vooruitblik op de komende werken

Stappersven
Parking Zuid is voor veel bezoekers van de Kalmthoutse en het Stappersven de ideale startplaats. Vanaf hier kun je mooie wandelingen maken door de heide, langs het Stappersven en de bossen van de Boterbergen. Om nog meer te kunnen genieten van het prachtige Stappersven, gaat Natuurpunt in de winter van 2018-2019 een kijktoren plaatsen. Vanaf de toren zal je het Stappersven en de Kalmthoutse Heide kunnen overschouwen.
LEES MEER >>>


Boterbergen
De Boterbergen is een groot boscomplex waar bijzondere soorten voorkomen, zoals blauwe bosbes en de zwarte specht. Op lange termijn zal Natuurpunt de monotone dennenbossen geleidelijk omvormen naar een gemengd bos wat de diversiteit en de variatie van het bos ten goede komt. Deze ontwikkeling wordt echter bedreigd door de uitheemse Amerikaanse vogelkers.
LEES MEER >>>


Nieuws uit het gebied
Geïntegreerd natuurbeheerplan voor het Vlaams Natuurreservaat De Kalmthoutse Heide
De voorbije jaren werd er hard gewerkt aan de opmaak van een nieuw beheerplan voor de Kalmthoutse Heide. Directe aanleiding was de brand in mei 2011, waardoor een groot deel van het open heidegebied afbrandde. Dit vergt heel wat herstelmaatregelen, maar ook een nieuwe visie op de inrichting van het terrein in functie van brandpreventie. Een tweede reden was de goedkeuring van de natuurdoelen (of instandhoudingsdoelstellingen) voor de Natura 2000-gebieden in Vlaanderen, waaronder ook de Kalmthoutse Heide.
LEES MEER >>>


Natuurcolumn deel 1: Beheer met een hart voor de Kalmthoutse Heide
Op een koude zaterdag in februari maakte ik kennis met Bart Van Hoydonck. Bart is natuurarbeider van beroep en houdt daarnaast ook schapen. Een kudde schapen beheren betekent ook af en toe uitkiezen en slachten. Indien dat doordacht en met het nodige respect gebeurt, kan ik me hiermee verzoenen. Een eerlijk stuk vlees kan me smaken.  Een mens is in mijn ogen van nature een alleseter, en ik vul mijn rol als vegetariër enkel in, uit protest voor de te ver doorgedreven industrialisering van de veeteelt.
LEES MEER >>>


Brandhout nodig?
Heeft u brandhout nodig? Arjen Molenaar is particulier eigenaar van een perceel van een kleine hectare, gelegen in het bosgebied nabij de Koude Heide in de omgeving van Putte. In samenwerking met het Grenspark wil hij hier droge heide gaan herstellen. Daarvoor dient  eerst de Amerikaanse vogelkers verwijderd te worden. Hij is op zoek naar geïnteresseerden, die zelf de bomen willen komen zagen. De boomstammen mogen meegenomen worden als haardhout.
Aanmelden kan via het Grenspark: i.ledegen@grensparkzk.be.


Organisatienieuws
Nieuwe voorzitter voor het Grenspark
Het Grenspark werkt hard aan de toekomst van het gebied. Bij die toekomst hoort nu ook een nieuwe voorzitter, en dat is dhr. Martin Groffen. Martin Groffen volgt daarmee dhr. Cees van Liere op, die de afgelopen 6 jaar het voorzitterschap heeft bekleed en op 17 januari jl. afscheid heeft genomen. Martin Groffen is geen onbekende van de streek en ook geen onbekende van het Grenspark.
LEES MEER >>>


Stagiair doet onderzoek naar de kamsalamander
Mijn naam is Fer Meijer, ik ben derdejaars student toegepaste biologie aan de HAS Hogeschool in s'-Hertogenbosch. Gedurende de periode februari 2018 tot juni 2018 ben ik de nieuwe stagiair bij het Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide. Tijdens mijn stage ga ik onderzoeken hoe het gesteld is met de populatie kamsalamanders in het Grenspark.
LEES MEER >>>


Interesse in vakantiewerk?
Ook in 2018 gaan we weer aan de slag met het bestrijden van de Amerikaanse vogelkers in het Grenspark en zijn we op zoek naar ‘helpende handen’. Wij zoeken nog 5 vakantiewerkers voor de periode van maandag 2 juli tot en met vrijdag 13 juli (twee weken).
Ben je nog op zoek naar vakantiewerk en ben je nog student? Heb je interesse in een fysieke job in de natuur? Dan kan je je aanmelden door te mailen naar info@grensparkzk.be.


Recreatienieuws
Het Grenspark telt 26 nieuwe gastheren en gastvrouwen!
Onze tweede cursus 'Gastheerschap van het Grenspark' is afgerond. Afgelopen dinsdag ontvingen 26 recreatieondernemers uit Nederland en Vlaanderen hun certificaat. Vanaf nu mogen zij zich officieel gastheer of -vrouw van het Grenspark noemen.
De afgelopen maanden organiseerde het Grenspark in samenwerking met IVN Natuureducatie een nieuwe cursus “Gastheer van het Grenspark”. 
LEES MEER >>>


Nog 2 plaatsjes vrij in ons natuurkamp voor jongeren
Sinds 2006 organiseert het Grenspark met veel succes elke zomer een Junior Ranger Kamp, een leuk natuurkamp voor jongeren tussen 13 en 17 jaar. Heel het kamp staat in het teken van de natuur in het Grenspark. Onder begeleiding van ervaren leiders worden o.a. beheerwerken uitgevoerd in het terrein, vogelkers en jonge dennenopslag verwijderd, vogels geringd, libellen en andere waterbeestjes gedetermineerd, bodem- en wateronderzoek gedaan, .... Een natuurquiz en vele spelletjes tussendoor maken de week compleet.
LEES MEER >>>


Grenspark ook te vinden op facebook!

Het Grenspark heeft ook een
eigen facebook-pagina.
Neem gerust eens een kijkje!

Facebook-pagina Grenspark


Activiteiten in het Grenspark

Vergeet zeker de activiteitenagenda niet! Ook deze lente is er een mooi aanbod aan excursies en cursussen.

Voor de volledige agenda en alle actuele activiteiten klik hier:  AGENDA


We zijn erg benieuwd naar wat u van deze 'Wissels - nieuwsbrief' vindt! Laat het ons weten door te mailen naar m.wyckmans@grensparkzk.be.


Een nieuwsbrief gemist? Kijk op 'Wissels - nieuwsbrief' voor alle voorafgaande uitgaven.