Wissels nr. 81 - september 2019

Welkom bij de digitale nieuwsbrief van Grenspark Kalmthoutse Heide! Via deze nieuwsbrief willen we u graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen in en rond het Grenspark. Deze maand zetten we een aantal natuurprojecten in de kijker en willen we jullie van harte uitnodigen om deel te nemen aan de Stiltedag op zondag 27 oktober en de bekendmaking van de winnaar van onze poëziewedstrijd rondom het thema 'Stilte'.
Veel leesplezier!


Projectnieuws
INTERLIFE Benelux - september 2019
Op 11 en 12 september organiseerde Grenspark Kalmthoutse Heide in samenwerking met de partners Natuurmonumenten, Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en de Provincie Noord-Brabant de INTERLIFE Benelux dagen met als hoofdthema ‘uitdagingen en samenwerking over grenzen heen.’ Natuurbeheerders vanuit Frankrijk, Vlaanderen, Wallonië en Nederland kwamen twee dagen samen om hun opgedane kennis op vlak van natuurbeheer met elkaar te delen.
LEES MEER >>>


Impuls voor de Boterbergen
Natuurpunt is onlangs gestart om gebied de Boterbergen een stevige impuls te geven. Het gebied bestaat uit 135 ha dennenaanplantingen waarvan 42 ha bedekt is met rododendron. Ondanks het feit dat het een groot boscomplex is, heeft het gebied voor veel dieren en planten van bos en heide minder te bieden in vergelijking met een loofbos met veel variatie. Sowieso zorgt een grotere variatie aan plantensoorten voor een grotere variatie aan diersoorten.
LEES MEER >>>


Nieuws uit het gebied
Start natuurherstel Brabantse Wal
Staatbosbeheer is vanaf half september in de natuurgebieden Kortenhoeff en Staartse Heide gestart met het herstel van het heidelandschap. De werkzaamheden zijn onderdeel van een landelijke aanpak om de natuur te herstellen en weerbaarder te maken tegen de effecten van stikstofuitstoot: Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Stikstof is een voedingsstof die zorgt voor overbemesting van het gebied. Door het uitvoeren van deze maatregelen verwijderen we dit uit het gebied, en blijven Kortenhoeff en Staartse Heide gezonde en duurzame leefgebieden voor de toekomst, met ruimte voor natuur en recreatie.
LEES MEER >>>


Veel interesse van vrijwilligers voor het infomoment over natuurmonitoring
Op donderdag 29 augustus was er een infomoment voor alle betrokken vrijwilligers over natuurmonitoring in het Grenspark Kalmthoutse Heide, het Klein Schietveld (KSV) en Groot Schietveld (GSV). Een 60-tal geïnteresseerden woonden de goed gevulde avond bij. Voornoemde gebieden zijn als grote heidegebieden opgenomen in het Natura 2000-netwerk. Voor deze gebieden zijn er doelstellingen voor habitats en soorten ingesteld, management- en soortbeschermingsplannen opgemaakt en extra impulsen gegeven voor inrichting en beheer. Natuurlijk mogen we hier de monitoring niet uit het oog verliezen.
LEES MEER >>>


Recreatienieuws
Uitnodiging Stiltedag 27 oktober 2019
Op 27 oktober 2019 organiseren we opnieuw een ‘Dag van de Stilte’!
Die dag wordt ‘de tijd terug gezet’. Tijd ook voor genieten, verkennen en beleven van natuur binnen het prachtige Grenspark Kalmthoutse Heide! Op die dag worden tal van activiteiten georganiseerd, waaronder de bekendmaking van de winnaar van onze poëziewedstrijd. Kijk op de website voor meer info en inschrijvingen!
LEES MEER >>>


Al 14 jaar op Junior Ranger kamp
Van 12 tot en met 16 augustus vond de 14de editie van het Junior Ranger kamp plaats, het jaarlijkse natuurkamp voor jongeren, georganiseerd door Grenspark Kalmthoutse Heide. 20 meisjes en jongens 12 tot 17 jaar namen deel, dit jaar uit alle windstreken van België. Er waren zelfs 3 Roemeense meisjes bij die in een gastgezin in België logeren. Samen met de begeleiders werd er een mooi programma in elkaar gestoken.
LEES MEER >>>


Tentoonstelling ontwerpen voor Grenspark-onthaalpoorten
Het Grenspark Kalmthoutse Heide heeft vier onthaalpoorten waar bezoekers verwelkomd worden: De Volksabdij in Ossendrecht, De Vroente in Kalmthout, Ravenhof in Putte/Stabroek en Hemelrijk in Essen. Studenten van de Erasmushogeschool in Brussel werkten in een afstudeeropdracht toekomstperspectieven uit voor deze bijzondere plekken. De werken geven stof tot discussie over hoe de onthaalpoorten zich individueel zouden kunnen ontwikkelen.
LEES MEER >>>


Een plek voor warme herinneringen
Een trouwdatum, een geboorte, een overlijden in de familie, … het zijn stuk voor stuk momenten waarbij we graag willen blijven stilstaan. Wie warme herinneringen aan een bijzonder moment of bijzonder persoon wil koesteren, aan hen biedt het Grenspark Kalmthoutse Heide de mogelijkheid om een herinneringsbank te plaatsen.
LEES MEER >>>


Activiteiten in het Grenspark

Vergeet zeker de activiteitenagenda niet! Ook dit najaar is er een mooi aanbod aan excursies en cursussen, met als hoogtepunt alle activiteiten op de Dag van de Stilte op 27 oktober 2019.
Of kom eens kijken naar de wisselende tentoostellingen in De Vroente.
Voor de volledige agenda en alle actuele activiteiten klik hier:  AGENDA


We zijn erg benieuwd naar wat u van deze 'Wissels - nieuwsbrief' vindt! Laat het ons weten door te mailen naar m.wyckmans@grenspark.be.


Een nieuwsbrief gemist? Kijk op 'Wissels - nieuwsbrief' voor alle voorafgaande uitgaven.